rezidentiat.jpgMinisterul Sănătăţii a stabilit condiţiile în care se va desfăşura anul acesta concursul de intrare în rezidenţiat care va fi organizat pe 21 noiembrie. Potrivit unui comunicat de presă, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a solicitat marţi în şedinţa de colegiu a MS urgentarea finalizării actelor normative care reglementează organizarea concursului şi publicarea acestora.

Ministrul a apreciat activitatea depusă până în prezent în cadrul Comisiei centrale de rezidenţiat, condusă de prof.dr. Adrian Streinu-Cercel.

„Am încredere în experienţa celor care conduc Comisia de rezidenţiat. Au o mare responsabilitate pentru organizarea în bune condiţii a concursului, dar sunt sigur că vor reuşi desfăşurarea unui concurs fără probleme”, a declarat Cseke Attila. În sesiunea din 2010, absolvenţii universităţilor de medicină şi farmacie vor putea concura pe un număr 3.505 locuri şi posturi, dintre care 2.984 locuri şi 521 posturi. Ministerul Sănătăţii va scoate la concurs 2.740 locuri pentru medicină, 175 locuri pentru medicină dentară şi 69 pentru farmacie.

BLa acestea se vor adăuga cele 469 posturi scoase la concurs pentru medicină şi 52 posturi pentru farmacie. Anul acesta, Ministerul Sănătăţii pune accent pe pregătirea medicilor specialişti întrucât există un deficit mare. Din acest motiv au fost luate două măsuri importante: reducerea cu un an a duratei rezidenţiatului pentru 36 de specialităţi şi eliminarea rezidenţiatului cu durata de 7 ani. Pe de altă parte, a crescut cu aproape 500 numărul locurilor şi posturilor scoase la concurs pentru specialităţile medicale, altele decât cele de medicină de familie.

Raportat la anul trecut, nu vor exista modificări în ceea ce priveşte tematica şi bibliografia, precum şi sistemul de test grilă cu 200 întrebări. Concursul se va desfăşura în Centrul Universitar Bucureşti, iar înscrierile se fac la sediile direcţiilor de sănătate publică până la data de 29 octombrie 2010, inclusiv. Toate amănuntele vor fi publicate în revista de specialitate „Viaţa Medicală” şi pe site-ul www.rezidenţiat.info. AGERPRES