Consiliul Judeţean Bihor vrea să aplice experienţa Clubului Economic German din Braşov în ce priveşte Şcoala Profesională Kronstadt, a declarat vicepreşedintele instituţiei, Traian Bodea.

Am semnat un protocol de colaborare cu domnnul Werner Braun, preşedintele Clubului Economic German din Braşov, co-iniţiatorul Şcolii Profesionale Germane Kronstadt, în baza căruia, pe lângă Parcurile Industriale gestionate de Consiliul Judeţean vor funcţiona şcoli care vor forma tineri în sistem de educaţie dual pentru domeniul tehnic„, a precizat Traian Bodea.

În baza protocolului de colaborare, Clubul Economic German va furniza know-how-ul necesar lansării unui parteneriat între Consiliul Judeţean, Inspectoratul Şcolar şi întreprinzătorii din Bihor. „Avem nevoie de muncitori calificaţi, în funcţie de nevoile mediului de afaceri din Bihor, tineri formaţi în şcoli româneşti după modelul german. Noi vrem să avem colaborarea Inspectoratului Şcolar, să fie o instituţie de stat, aşa cum erau pe vremuri şcolile de meserii şi cum sunt susţinute azi de statul german, în procent de 100%. Va trebui să identificăm meseriile de care avem nevoie, în funcţie de cererea şi oferta de pe piaţa mediului de afaceri, astfel încât din toamnă, probabil, să pornim primele clase”, a precizat Traian Bodea.

Strategia de dezvoltare a judeţului prevede ca, pe lângă cele trei parcuri industriale ce se vor construi în judeţ, aflate în subordinea Consiliului Judeţean, să funcţioneze câte o şcoală de meserii. AGERPRES