elevi.jpgPrograma scolara trebuie mult simplificata, iar bacalaureatul sa se desfasoare dupa principiul, fiecare elev cu subiectul sau, aleator ales de computer, si nu cu subiect unic, releva un raport realizat de Sociatatea Academica Romana.

Conform raportului SAR realizat in urma audieri mai multor experti in educatiei, programele ar trebui sa fie „aerisite” si sa contina cunostinte cu un grad mai scazut de complexitate decat inprezent.

Totodata, sustin expertii, examenul de bacalaureat ar trebui inlocuit cu un examen national de tip SAT (Standard Achievement Test, care este administrat de ETS) (SUA), urmand ca acest examen sa fie administrat de un organism independent, iar alocarea testelor sa fie aleatorie (computerizata) pentru fiecare elev, iar societatile profesionale sa fie implicate in elaborarea si aprobarea programelor de invatamant.

O alta tara precizata in raport se refera la faptul ca mediul de afaceri considera ca exista o prapastie intre scoala romaneasca si economia reala. Audierea expertilor a fost organizata cu sprijinul Academiei de Advocacy si SIVECO Romania si este parte dintr-un proiect derulat de Societatea Academica din Romania – „Cum predam stiintele exacte in scoala? O propunere de reform”. Comisia de experti a fost alcatuita din Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, Nicolae Zamfir, presedintele Societatii Romane de Fizica, Radu Gologan, presedintele Societatii de Stiinte Matematice si Despina Pascal, formator si consultant independent. Audierea a avut loc in 28 octombrie, cu acest prilej depunandu-se 29 de depozitii scrise ale unor specialisti de top din invatamant si cercetare. AGERPRES