liceu_arta_bacau.jpgElevii claselor de arhitectură de la Colegiul Naţional de Artă ”George Apostu” din Bacău au vernisat, în premieră, o ”Expoziţie de schiţe şi machete de locuinţe moderne inspirate de arhitectura satului tradiţional românesc”.

Cele 23 de lucrări prezentate ”au fost realizate după o perioadă mai lungă de documentare atât la Complexul Naţional Muzeal ‘Astra’ din Sibiu, în localităţi rurale din judeţele Bacău, Suceava şi Maramureş, dar şi în biblioteci”, a declarat profesoara de arhitectură Iuliana Geliman, coordonatorul evenimentului.

”În orice domeniu al arhitecturii ar dori să se specializeze, elevii trebuie să înceapă cu partea de istorie din domeniu, iată de ce am organizat această expoziţie despre arhitectura tradiţională românescă, cea mai expresivă formă de creaţie a vechilor societăţi rurale”, a precizat Iuliana Geliman. Cei aproape 18 creatori-elevi şi-au prezentat, pe rând, în faţa publicului prezent la vernisaj, proiectele realizate, oferind prin informaţiile expuse o imagine a ingeniozităţii lor privind asimilarea specificului clădirilor satului tradiţional românesc la viziunea şi utilităţile vieţii moderne.

”După realizarea fiecărui dosar de proiect şi a lucrării propriu-zise era necesar pentru noi să susţinem şi o prezentare orală a acestora. Asta ne ajută să învăţăm să ne stăpânim emoţiile în faţa unui public divers, deoarece vom avea tot felul de examene importante de acum înainte, dar şi să deprindem a dialoga cu arhitecţi prezenţi la vernisaj”, a declarat Sorina Braşoveanu, una dintre expozante.

Iulian Bucur, şeful Secţiei de Etnografie de la Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” din Bacău, a declarat că intenţionează să colaboreze cu elevii şi profesorii de la clasele de arhitectură ale Colegiului ”George Apostu” pentru a realiza ”o expoziţie permanentă de schiţe şi machete ale celor mai vechi gospodării din judeţul Bacău, precum şi cuprinzând proiecte inspirate din arhitectura rurală românească”.

Următoarele proiecte al elevilor băcăuani ”vor fi dedicate arhitecturii moderne internaţionale, iar apoi celei utopice, de liberă inspiraţie”, a precizat profesoara Iuliana Geliman.AGERPRES