Expozitie de icoane realizate de elevi ai Scolii Speciale din Cluj-Napoca

expozitie icoane.jpgO expozitie de icoane, cu lucrari de mare sensibilitate, realizate de elevi ai “Scolii Speciale – Centru de Resurse si Documentare privind Educatia Incluziva”, a fost deschisa, luni, la Biblioteca Judeteana “Octavian Goga” din Cluj-Napoca.

Icoanele sunt creatii ale unor elevi talentati, care activeaza la Cercul “Micul iconograf”, fiind indrumati de profesorii Domnica Banabic, Gabriel Vatca si Olga Simina. Cercul le ofera copiilor o alta alternativa la joc, mai ales la jocurile pe computer, si ii invata sa descopere frumosul si sa-si dezvolte simtul artistic.

La Scoala speciala sunt active mai multe ateliere, in care copiii cu Cerinte Educative Speciale (CES) au sansa de a-si exprima trairile. Atelierul de icoane ocupa insa un loc aparte, multi copii fiind atrasi de credinta in puterea protectoare a acestui obiect de cult, dar si de limbajul culorilor.

Multi dintre elevi dovedesc o maiestrie deosebita in manuirea penelului. Scoala Speciala – Centru de Resurse si Documentare privind Educatia Incluziva este primul centru cu acest profil din tara, iar din anul scolar 1994 – 1995 in unitate sunt scolarizati si copii cu deficiente neuromotorii. Unitatea scolara faciliteaza accesul la informare si educatie, precum si forme de invatamant menite sa faciliteze recuperarea socio-psihopedagogica a elevilor cu CES, atat a celor cu deficiente propriu – zise – fie vizuale, auditive, locomotorii, fie mintale si afective (emotionale) – cat a celor cu manifestari stabile de inadapatare la exigentele scolii.

Unitatea are dubla subordonare: Consiliului Judetean, care asigura finantarea, si Inspectoratului Scolar Judetean Cluj care asigura incadrarea cu personalul didactic. Scoala dispune de 24 de sali moderne de clasa. Expozitia de icoane va fi deschisa la Biblioteca Judeteana pana in 6 iunie.