Conducerea Facultăţii de Automatică şi Calculatoare de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) a inaugurat două laboratoare realizate de două companii ieşene, acestea fiind aduse la standarde ridicate – de la modernizarea spaţiului de studiu, până la dotarea cu calculatoare, osciloscoape, echipamente industriale, de testare şi de simulare.

Este prima dată când se inaugurează un laborator dotat de o companie. (…) Companiile trebuie să înţeleagă că nu trebuie doar să ceară, ci să se şi implice. Avem colaborări cu mai multe firme, iar ideea a pornit şi de la iniţiativa lor, care voiau să antreneze şi să ofere sprijin în activităţi didactice studenţilor interesaţi, care, potenţial, vor fi angajaţi în domeniu. Este vorba de investiţii de câteva mii de euro, iar laboratoarele vor fi folosite în cazul disciplinelor didactice, dar şi extra curricular, pentru studenţii care vor să lucreze suplimentar. Sperăm să extindem colaborarea la un nivel cât mai mare, să beneficiem de sprijin şi de la alte firme în dotarea cu echipamente a laboratoarelor„, a declarat decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, Vasile Ioan Manta.

Conform acestuia, proiectele au fost puse la punct de către companii în colaborare cu cadrele didactice ale facultăţii, lucrările efectuându-se pe durata a aproximativ şase luni. „Dorim să transmitem un mesaj către studenţi: nu vă mai angajaţi din timpul anului sau anilor universitari. Terminaţi facultatea înainte de toate. Este foarte important să terminaţi facultatea, să acumulaţi bagajele necesare din timpul facultăţii, astfel încât după aceea să vă bucuraţi şi de partea de a fi angajat. Din punctul meu de vedere, şi nu numai al meu, e foarte important să parcurgeţi cei patru ani de zile de la licenţă, respectiv, master, să acumulaţi informaţiile necesare. Fără baza respectivă este mult mai greu să puteţi avea după aceea ce construi. Baza pe care o creează facultatea şi cadrele didactice este exact ca la o temelie de casă. (…) Mesajul e să folosiţi laboratoarele inaugurate azi pentru a putea vedea lucrurile practice şi să utilizaţi experienţa cadrelor didactice”, a declarat directorul uneia dintre cele două companii implicate în proiect, Marian Petrescu.

Prezent la eveniment, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a subliniat importanţa ce trebuie acordată educaţiei. „Noi apărem ca o verigă de legătură, fiindcă autoritatea locală nu trebuie să fie doar un simplu spectator care să tragă concluzii din când, cum se mai întâmpla altădată să mai şi critice. Aşa cum am spus de fiecare dată, dacă poţi să faci ceva, fă, dacă nu poţi să faci nimic măcar nu încurca. Acest lucru se motivează în deciziile oricărei instituţii, fie că este locală sau naţională, sau forum internaţional şi mondial. Dacă nu poţi să faci ceva, atunci sprijină. Provocarea ştiinţei rămâne în continuare pentru Iaşi una dintre cele mai mari şi importante provocări ale noastre – educaţia. Toţi trebuie să fim ataşaţi reformei în educaţie”, a afirmat primarul Chirica. AGERPRES