fac_med-oradea.jpgFacultatea de Medicina si Farmacie Oradea s-a infratit, joi, in deschiderea congresului international de stomatologie, cu Academia de stiinte medicale IAPNOR din Italia, cu sediul in orasul Ancona, cea mai veche asociatie de cercetare medicala din Peninsula.

Decanul FMF Oradea, prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu si prof. dr. Oliviero Gorrieri, presedintele IAPNOR (International Academy of Posture and Neuromuscolar Occlusion Research) Italia au schimbat, cu acest prilej, doua placi gravate din argint. ”Viitorul nostru comun arata foarte bine pentru ca, in primul rand, ne bazam pe o prietenie indelungata, avem multi studenti aici, la Oradea, iar relatiile noastre de colaborare, acum infratite, se pot dezvolta fructuos pe domenii de cercetare comuna”, a declarat, pentru AGERPRES, Oliviero Gorrieri, presedintele IAPNOR Italia.

Primul obiectiv preconizat de oaspetele italian s-a referit la o colaborare intr-un proiect comun finantat din fonduri comunitare speciale alocate cercetarii stiintifice europene. Proiectul se va orienta spre un domeniu de varf al stomatologiei, anume biotehnologiile si implantologia dentara. Consulul onorific al Romaniei la Ancona, George Teseleanu a transmis mesajul de apreciere si succes si saluturile guvernatorului regiunii Marche, din Italia, a primarului orasului Ancona si a presedintelui provinciei. Autoritatile din Italia si-au manifestat dorinta de a fi fost prezente la Oradea si au transmis o invitatie la Ancona pentru anul viitor, la o alta conferinta de anvergura.

IAPNOR este o academie de stiinte, care cuprinde toate sectoarele medicinii, o asociatie de cercetare stiintifica, cu peste 600 de membri, medici, fondata in 1973, care colaboreaza cu mai multe universitati din Italia si strainatate si a organizat peste 170 de congrese nationale si internationale. Relatiile de prietenie si colaborare speciala stabilite si intretinute de dr. Bumbu de-a lungul anilor cu academia italiana stau la baza acestei infratiri, de bun augur in complexul proces de reabilitare si modernizare a facultatii oradene. AGERPRES