fac-med_vet_cluj.jpgMulti tineri din strainatate sunt atrasi de renumele Facultatii de Medicina Veterinara din Cluj-Napoca si vin in acest oras pentru a studia, unii dintre ei intorcand-se dupa absolvire in vederea pregatirii si sustinerii doctoratului, a declarat pentru prof. univ. dr. Alexandru Ioan Baba, specialist in patologie.
„Scoala veterinara din Cluj-Napoca se bucura de o excelenta reputatie in strainatate. Stim, de pilda, ca un medic veterinar care a terminat studiile universitare la Cluj si practica meseria la Salonic este mai bine cotat decat colegii sai care au studiat in Grecia”, spune profesorul Baba, adaugand ca numerosi absolventi ai facultatii clujene, originari din Grecia, au revenit la Cluj pentru specializare in oftalmologie.

Potrivit prestigiosului profesor clujean, si tinerii din Spania vin sa studieze medicina veterinara la Cluj-Napoca. Pe de alta parte facultatea din Cluj trimite in aceasta tara studenti pentru stagii de studiu. La Facultatea de Medicina Veterinara din Cluj-Napoca preda, la ora actuala, prof. Freddy Coignoul de la Facultatea de Medicina Veterinara din Liege (Belgia), institutie cu care se colaboreaza in cele mai bune conditii.

Referindu-se la educatia medicilor veterinari, prof. univ. dr. Alexandru Ioan Baba spune ca institutia a format medici excelenti pentru animale de ferma, care aduc castig. Facultatea dispune de o ferma didactica cu animale, unde asistenta este asigurata de tineri absolventi, in perioada in care efectueaza practica, sau chiar de catre studenti.

„De regula, fetele urmeaza cursurile Facultatii de Medicina Veterinara pentru ca le plac animalele de companie”, spune universitarul clujean.

Prof. univ. dr. Alexandru Ioan Baba preda de 45 de ani Facultatea de Medicina Veterinara din Cluj-Napoca si toti medicii veterinari care au terminat la Cluj au fost studentii sai. A cercetat timp de o viata cancerul la animale. In 2002, a publicat, in colaborare cu prof. univ. Cornel Catoi, un tratat de „Oncologie comparata”, lucrare premiata de Academia de Stiinte Agricole si Silvice. Tratatul a fost reeditat, in 2007, in limba engleza, si se afla deja in bibliotecile unor mari institutii de profil din Europa.

Scoala veterinara clujeana si-a creat traditia prin aportul unor personalitati formate in perioada interbelica, la Bucuresti, adevarati universitari, care au adus cu ei nu numai cunostinte profesionale, ci si cultura de apogeu a intelectualitatii romanesti. Existase, intr-adevar, o catedra de medicina veterinara, la inceputurile scolii de medicina din Cluj, in 1767, dar apoi s-a pierdut.

„Acesti intelectuali formati intre cele doua razboaie au intuit ca trebuie sa se apropie de medicina omului, ca medicina are un trunchi format din doua ramuri. Au avut si sansa intalnirii cu profesorul Chiricuta, om deschis spre colaborare. Acest traseu comparativ – uman/veterinar – a particularizat medicina veterinara din Cluj fata de cea din Timisoara, din Iasi sau chiar din Bucuresti”, afirma profesorul Baba. La ora actuala in oncologie se conlucreaza cu profesorul Alexandru Irfimie, directorul Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuta” din Cluj-Napoca si cu colaboratorii sai. Sunt chiar contracte comune in care Facultatea de Medicina Veterinara efectueaza partea de cercetare experimentala, iar Institutul de Oncologie partea de investigatii pe om sau si pe animalul in experiment. Totodata, la Facultate se pregatesc doctorate privind diabetul sau obezitatea la animale.