Cadrele didactice ale Universitatii „Transilvania” Brasov nu vor sa renunte inca la licenta pe baza de proiect si proba teoretica, desi autonomia universitara ar permite modificarea sistemului de licentiere.
„Fiecare facultate a discutat in consiliu modul in care se va da licenta. Noi le-am solicitat de curand sa isi exprime punctul de vedere. Majoritatea sustin in continuare varianta licentei cu doua probe. Exista si facultati care ar dori sa se dea dintr-o singura proba. Asteptam ca si ministrul Educatiei sa formuleze un punct de vedere in acest sens, inainte de a lua o decizie, la sfarsitul lunii ianuarie. Tendinta este totusi de a ramane in acest an la sistemul clasic. La vara vom avea primii absolventi ai ciclului Bologna (facultate de trei ani – n.r.) si in anul urmator ne vom gandi sa introducem eventualele modificari”, sustine Ion Visa, rectorul Universitatii „Transilvania”.

Noul pachet de legi ale educatiei ii va integra si mai mult pe studenti in Uniunea Europeana. Practic, un student roman va putea sa se mute la o facultate din oricare alta tara europeana fara a mai fi nevoie de echivalarea studiilor.

„Este vorba de un sistem unitar de credite ce va functiona la nivelul Uniunii Europene. Un student care a urmat o specializare in romania timp de un an sau doi se va putea muta in Italia spre exemplu, unde i se vor recunoaste creditele obtinute in Romania, chiar daca programa de studiu a fost partial diferita. Acest lucru este in favoarea mobilitatii. Noi deja avem peste 200 de studenti care pleaca in strainatate la studiu prin diverse programe si 60 de studenti din Uniunea Europeana care studiaza la facultatile brasovene. Ca urmare a modificarilor aduse de noua lege, numarul acestora se va mari”, sustine Visa.

De asemenea, numarul de ore de studiu saptamanal va fi intre 22 si 28, ceea ce inseamna ca studentii nu vor mai petrece cate opt ore zilnic in salile de curs.