Federaţia Editorilor din România (FER) acuză Ministerul Educaţiei Naţionale în problema manualelor şcolare şi susţine că oferte valabile au fost eliminate în mod ilegal în timpul procedurii de licitaţie prin interpretarea legislaţiei, ministerul favorizând în acelaşi timp companiile declarate câştigătoare.

„Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice constată că Ministerul Educaţiei, prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, a folosit în mod ilegal prevederi ale OMEN 5559 pentru a elimina oferte perfect valabile şi a favorizat companiile declarate câştigătoare. Abateri pur tehnice, care nu afectau funcţionalitatea aplicaţiei digitale, au fost folosite drept pretext pentru respingerea majorităţii ofertelor. Se constată însă că, în aceleaşi proporţii, aceste abateri s-au regăsit şi în cazul ofertelor declarate câştigătoare. FER consideră acest fapt o dovadă evidentă de fraudare a licitaţiei prin favorizarea companiilor declarate câştigătoare şi poate pune la dispoziţia presei rapoartele de evaluare care demonstrează acest fapt”, precizează FER într-un comunicat de presă transmis miercuri AGERPRES.
FER solicită descalificarea ofertelor prezentate de SIVECO+Litera şi, respectiv, CD Press, declarate iniţial câştigătoare, motivând că acestea ar fi fost „desecretizate” şi deja prezentate publicului larg.

„În aceste condiţii, ele nu mai pot face obiectul unei reevaluări obiective în condiţii egale cu celelalte oferte. FER constată că cei doi ofertanţi au furat startul unei competiţii corecte, inundând piaţa cu publicitate şi oferte şi prezentându-se şcolilor şi publicului larg înaintea finalizării procedurilor de licitaţie drept câştigători”, mai susţin reprezentanţii FER.

Potrivit FER, anual, editurile de profil furnizează şcolii româneşti milioane de exemplare de manuale la un preţ mediu de 2,35 lei pe exemplar, acoperind peste 1.500 de titluri.
„Acest preţ derizoriu, impus de MEN ulterior contractului-cadru, acoperă cu greu costurile de tipar, de transport şi de drepturi de autori şi în niciun caz nu poate produce profit. Din acest motiv, multe edituri au renunţat la a mai onora contractele de retipăriri. Cele care continuă o fac din respect pentru şcoala românească, pentru specialiştii din edituri şi pentru autorii care prin eforturile lor au făcut posibilă producerea acestor mii de titluri”, afirmă editorii de carte şcolară.

De asemenea, FER respinge acuzaţiile privind interesul editurilor de a bloca modernizarea manualelor, indiferent de forma tipărită sau digitală.

„O asemenea afirmaţie este lipsită de sens. Deschiderea pieţei de manuale şcolare înseamnă o oportunitate pentru toate editurile de profil. Modernizarea manualelor nu poate fi făcută la iniţiativa editurilor din motive legislative”, adăugă editorii.

Potrivit legislaţiei în vigoare, se arată în comunicat, numai Ministerul Educaţiei „are dreptul şi obligaţia să declanşeze acţiunea” de selectare a unor noi manuale.

„FER nu solicită decât ca aceste selecţii să aibă loc după un program rezonabil în privinţa timpului de elaborare a unui manual şi în condiţii de transparenţă şi corectitudine”, se mai arată în comunicatul FER. AGERPRES