Federatia Educatiei Nationale (FEN) si-a manifestat nemultumirea, intr-un comunicat difuzat presei, fata de amanarea, pentru a doua oara, de catre Curtea de Apel Bucuresti a pronuntarii in cazul procesului intentat de acest sindicat din invatamant privind salariul minim de 880 de lei pentru salariatii angajati pe posturi pentru care se cer studii superioare.
„Pana la redactarea hotararii nu putem decat sa ne imaginam motivele acestei noi amanari. Nu vrem sa credem ca intre aceasta amanare si reactiile violente din ultimele zile ale guvernantilor exista o legatura directa de cauzalitate. Avand in vedere ca amanarea unei pronuntari nu poate fi mai mare de sapte zile, speram, ca saptamana viitoare, la 23 octombrie, urmatorul termen fixat pentru pronuntare, va fi si ultimul si va confirma impartialitatea instantelor romanesti si nesupunerea lor politicului. Mai ales ca deja Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a confirmat, prin hotarare motivata, tratamentul diferentiat aplicat angajatilor din invatamant”, afirma presedintele FEN, Catalin Croitoru.

FEN a chemat in judecata Guvernul, Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse si Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului pentru obligarea la respectarea prevederilor Contractului Colectiv de Munca National privind salariul minim 880 de lei pentru persoanele incadrate pe functii pentru care conditia de pregatire ceruta este cea de studii superioare si inceperea negocierilor colective la nivel de ramura.

De asemenea, in urma demersurilor FEN, CNDC a recomandat MECT sa elimine tratamentul diferentiat aplicat personalului din invatamant cu privire la cuantumul salariului minim brut. Hotararea CNCD vine ca urmare a petitiei inaintate de FEN cu privire la existenta mai multor valori stabilite de Guvern pentru salariul minim pe economie.