Federaţia Educaţiei Naţionale protestează faţă de decizia Comisiei de Buget-Finanţe din cadrul Camerei Deputaţilor de a amâna până în 2016 plata drepturilor salariale restante câştigate prin sentinţe judecătoreşti definitive şi executorii. FEN consideră că această amânare este o nouă imixtiune a clasei politice în actul de justiţie.

„Observ că actuala coaliţie de guvernare nu mai are curajul să-şi asume amânarea acestor plăţi printr-un act normativ emis de Executiv şi se foloseşte de parlamentari pentru a face acest lucru. Mulţi dintre angajaţii din învăţământ au sume mari de primit în urma unor procese câştigate în instanţă. În condiţiile în care salariile sunt foarte mici, mulţi dintre profesori se bazau pe aceşti bani care urmau să se plătească începând de anul viitor”, a declarat Constantin Ciosu, președinte FEN.

“Ţinem să le amintim parlamentarilor că au mai păcălit odată cadrele didactice prin adoptarea Legii 221/2008. În condiţiile în care vor vota aceast proiect de lege s-ar putea să aibă o surpriză. Le transmit tuturor aleşilor un singur lucru: să nu ajungă profesorii să facă anticampanie pentru că, dacă vom lua această decizie, nu ştiu câţi dintre actualii deputaţi şi senatori vor mai prinde un mandat”, a mai spus Constantin Ciosu.

Federaţia Educaţiei Naţionale solicită, de asemenea, Executivului urgentarea stabilirii sectoarelor de activitate pentru începerea negocierii contractului de muncă unic la nivel de învăţământ şi stabilirea unui salariu minim în educaţie. „În condiţiile în care rezultatele la examenul de Bacalaureat au arătat adevărata faţă a sistemului, consider că a venit momentul ca Guvernul să-şi stabilească priorităţile. Este clar că România nu are fondurile necesare pentru a susţine toate sectoarele de activitate însă fără o şcoală de calitate criza va continua. Este nevoie de investiţii majore în învăţământ şi în resursa umană din sistem”, a precizat preşedintele FEN.