Federaţia Elevilor din România dezaprobă solicitarea ca anul şcolar să înceapă pe 16 septembrie

Federaţia Elevilor din România (FER) dezaprobă solicitarea premierului Viorica Dăncilă către ministrul Educaţiei, privind începerea noului an şcolar pe 16 septembrie, ca un “sacrificiu în favoarea firmelor de turism”, în ciuda faptului că data începerii cursurilor a fost fixată prin ordin de ministru pe 9 septembrie, au informat miercuri reprezentanţii organizaţiei.

“În decursul zilei de astăzi, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a solicitat în cadrul şedinţei de Guvern amânarea începerii şcolii până pe data de 16 septembrie. Considerăm această propunere ca fiind una absurdă şi lansată cu total dezinteres faţă de elevii din întreaga ţară, din următoarele considerente: Anul acesta, examenele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională s-au susţinut la finalul lunii iunie, începutul lunii iulie, în temperaturi ce atingeau peste 35 de grade, factor care, implicit, afectează capacitatea deconcentrare a elevilor şi poate avea un efect asupra rezultatelor acestora, deci implicit, asupra îndeplinirii adevăratului scop al examenelor, acela de a evalua nivelul de cunoştinţe al elevilor în mod obiectiv. Având în vedere faptul că şcoala a început pe 12 septembrie în anul şcolar 2018-2019, considerăm că este nevoie ca începutul acesteia să fie devansat, ci nu amânat cu încă 4 zile, fapt ce ar putea duce la amânarea cu încă o săptămână a examenelor, astfel creând probleme mari în desfă urarea acestora şi în rezultatele elevilor”, potrivit unui comunicat de presă transmis de FER şi semnat de Andrei-Mihai Tănase, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Totodată, comunicatul FER atrag atenţia că, din cauza volumului mare de programă ce trebuie predată, amânarea începerii şcolii va duce la extinderea perioadei de predare până pe la jumătatea lunii iunie, fapt ce poate afecta considerabil capacitatea elevilor de a absorbi informaţia, din cauza temperaturilor ridicate. “Mai mult, semestrul 1 al anului şcolar 2019-2020 are deja un număr redus de săptămâni, mai exact cincisprezece, comparativ cu programa ce trebuie predată, dar şi cu timpul necesar pentru evaluarea elevilor, fapt ce va conduce la grăbirea acestor procese, riscând astfel desfăşurarea lor într-un mod deficitar”, reiese din comunicat.

FER consideră, de asemenea, că modificarea structurii anului şcolar după ce aceasta a fost decisă în consultare cu actorii educaţionali, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, unde Asociaţia Elevilor din Constanţa a solicitat devansarea începerii anului şcolar, “ar fi o măsură ce ar arăta lipsă de loialitate în comunicarea dintre autoritate şi societatea civilă”. În plus, FER menţionează că începerea şcolii pe 9 septembrie a fost “o măsură de compromis”, solicitarea iniţială fiind ca aceasta să înceapă pe 1 septembrie, la fel cum se întâmplă în multe state europene.

“Solicităm, pe această cale, ministrului Educaţiei Ecaterina Andronescu să respingă propunerea doamnei prim-ministru, Viorica Dăncilă, şi să ia în considerare începerea anului şcolar la 1 septembrie. Totodată, solicităm prim-ministrului României să se preocupe de adevăratele nevoi ale elevilor, precum transportul sau bursele, în schimbul propunerilor cu caracter populist, care dăunează sistemului de învăţământ”, se mai afirmă în comunicatul FER. AGERPRES