Federaţia “Spiru Haret” a sesizat Avocatul Poporului în privinţa OUG 18/2010

Federaţia Sindicatelor din Învăţământ “Spiru Haret” a sesizat Avocatul Poporului, solicitându-i sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 18/2010.

Această ordonanţă suspendă pentru acest an plata tuturor sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar acestea urmând a fi plătite, în trei tranşe, începând cu anul 2011, respectiv 34% în 2011, 33% în 2012 şi 33% în 2013.


“Federaţia Sindicatelor din Învăţământ ‘Spiru Haret’ a luat act de noua lovitură dată de Guvern salariaţilor din sistemul de învăţământ, de fapt, din întregul sistem bugetar, prin recent aprobata Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr. 18/2010 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar. Actul în cauză suspendă pentru acest an plata tuturor sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar; ele urmează a fi plătite, în trei tranşe, începând cu anul 2011, respectiv: 34% în 2011, 33% în 2012 şi 33% în 2013”, se arată într-un comunicat de presă al federaţiei remis, miercuri, AGERPRES.

Potrivit sindicaliştilor, salariaţii din învăţământ se află în imposibilitatea de a beneficia şi de reparaţiile dispuse de instanţele de judecată, în condiţiile în care nici sentinţele pronunţate în a doua jumătate a anului trecut privind plata diferenţelor salariale nu au fost puse în executare, ca efect al OUG nr. 71/2009. Totodată, Federaţia Sindicatelor din Învăţământ “Spiru Haret” consideră că OUG 18/2010 este “neconstituţională, fiind emisă cu încălcarea mai multor texte din Constituţia României” şi acuză Executivul că “a încălcat mai multe principii instituite de Legea fundamentală” precum principiul separaţiei puterilor în stat, accesul la justiţie, egalitatea pentru toţi la justiţie.AGERPRES