Federatia Sindicatelor din Invatamant „Spiru Haret” da in judecata Ministerului Educatiei pentru ca a initiat ordonanta de urgenta privind amanarea majorarii salariilor cadrelor didactice pana in 1 aprilie 2009 fara a consulta sindicatele, asa cum este prevazut in Contractul colectiv de munca.

Potrivit Federatiei „Spiru Haret”, sindicalistii vor da in judecata Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului pentru „nerespectarea dispozitiilor articolului 4 din contractul colectiv de munca la nivel de ramura invatamant, potrivit carora ministerul se obliga sa nu initieze niciun act normativ si/sau act administrativ cu caracter normativ care priveste relatiile de munca si sistemul national de invatamant fara consultarea federatiilor semnatare ale contractului colectiv de munca”.

Cererea de chemare in judecata a MECT va fi depusa la Tribunalul Bucuresti – Sectia a VIII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale. Conducerea federatiei sindicale apreciaza ca incalcarea de catre MECT a dispozitiilor contractuale este „evidenta”, din moment ce, potrivit notei de fundamentare, ministerul a initiat Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 136 din 2008 fara a se consulta cu federatiile sindicale.

Prin aceasta ordonanta, pe care sindicalistii o considera neconstitutionala, s-au stabilit unele masuri privind salarizarea personalului din invatamant in 2008, iar o serie de dispozitii din Legea nr. 221 din 2008 au fost abrogate, cresterea salariala reglementata de actul normativ respectiv fiind amanata pana la 1 aprilie 2009.

Federatia „Spiru Haret” considera ca OUG 136/2008 a fost emisa cu incalcarea articolului 1 alineatul 5 si a articolului 41 alineatul 5 din Constitutie. In acest sens, Federatia „Spiru Haret” s-a adresat Avocatului Poporului, solicitand sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de Urgenta a Guvernului 136/2008. Totodata, Federatia a adresat Guvernului o plangere prealabila prin care a solicitat „revocarea in tot” a acestei ordonante.