Federatia Educatiei Nationale (FEN) sustine ca prin decizia de a-i dota cu calculatoare de tip desktop pe toti elevii de clasa a IX-a si a X-a, MECT „pregateste un nou tun financiar pentru clientela de partid a PNL”.
„Dupa o metoda patentata in perioada 2000-2004 de PSD, actuala conducere a MECT doreste sa-i doteze cu calculatoare de tip desktop pe toti elevii de clasa a IX-a si a X-a, asta dupa ce ministrul Adomnitei anuntase ca anul acesta se vor cumpara laptopuri doar pentru elevii de clasa a IX-a si pentru profesorii acestora”, afirma directorul FEN, Dragos Constantin Neacsu, intr-un comunicat remis presei.

In opinia reprezentantilor FEN, MECT si Guvernul „arunca pe apa sambetei” peste 170 de milioane de euro pentru calculatoare, fara sa faca vreun studiu de impact privind necesitatea si modul in care vor fi folosite acestea. In plus, MECT doreste sa faca aceste achizitii intr-un mod „haotic”, care nu va putea fi controlabil, considera sindicalistii, care spun ca ar fi trebuit facuta o licitatie internationala, in loc sa se descentralizeze aceasta achizitie majora.

„Astfel, se vor oferi pe tava fonduri impresionante clientelei judetene a PNL, care ar putea ajunge dupa ‘metoda Morega’ in visteria partidului. Consideram ca in conditiile in care nu se poate organiza licitatie internationala, un demers care sa serveasca cu sinceritate scopului propus ar fi ca elevii de clasa a IX-a si profesorii sa primeasca un voucher care sa le dea posibilitatea sa-si achizitioneze de pe piata libera un sistem de tip laptop care poate fi folosit atat acasa, cat si la scoala” – a declarat Catalin Croitoru, presedinte FEN, potrivit comunicatului citat.

Guvernul a decis, in sedinta de pe 24 iunie, alocarea fondurilor necesare pentru ca fiecare elev de clasa a IX-a si a X-a din invatamantul liceal si profesional de stat sa aiba, pana la toamna, un calculator pe banca de scoala. Beneficiari ai acestei masuri vor fi aproximativ 435.000 de elevi.

Calculatoarele pentru elevi vor fi dotate cu un software pentru operare, precum si cu unul educational pentru principalele materii din programa scolara. Premierul a declarat ca programul va continua si in anii urmatori, in asa fel incat sa cuprinda un numar cat mai mare de elevi.

De asemenea, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a afirmat ca pana pe 31 decembrie vor fi realizate laboratoare de informatica in 8.100 de unitati scolare.