ciosu constantin.jpgFederatia Educatiei Nationale a solicitat, vineri, Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului sa respecte legislatia in vigoare referitoare la cadrele didactice pentru invatamantul prescolar si invatamantul primar, potrivit unui comunicat de presa al sindicalistilor remis vineri.

„Potrivit legislatiei actuale, invatatoarele si educatoarele care indeplinesc conditiile prevazute de Legea 387/2009 si Legea 330/2009 trebuie sa fie salarizate, incepand cu 1 ianuarie 2010, la nivelul studiilor superioare de lunga durata. Am facut acest demers deoarece pana la ora actuala, MECTS nu a transmis in teritoriu nicio nota privind incadrarea si salarizarea cadrelor didactice aflate in aceasta situatie. Intrucat in aceasta perioada se intocmesc statele de plata pentru luna ianuarie, ministerul va trebui sa faca de urgenta precizarile necesare pentru aplicarea legii in spiritul si litera acesteia”, a declarat secretarul general al FEN Constantin Ciosu.


Potrivit art. 1 alin. 4 din Legea nr. 387/2009 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.40/2009 pentru modificarea si completarea Legii Invatamantului nr. 84/1995 si a Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, pentru functia de profesor pentru invatamantul prescolar si pentru functia profesor pentru invatamantul primar se cere absolvirea cu diploma a ciclului I de studii universitare de licenta sau a ciclului II de studii universitare de masterat in profilul postului sau absolvirea liceului pedagogic, urmata de absolvirea unei institutii de invatamant superior de scurta sau de lunga durata in profilul pedagogic.


„Acest articol trebuie coroborat cu art. 38 din Legea 330/2009 care prevede ca ‘in baza art. 18 alin. (1) si (3) din Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificarile si completarile ulterioare, salarizarea absolventilor ciclului I si II (Bologna) se face la nivelul absolventilor cu studii superioare de lunga durata (S)’ si cu articolul II din Legea 387/2009 care prevede ca ‘incepand cu data de 1 ianuarie 2010, salarizarea cadrelor didactice incadrate ca profesor pentru invatamantul prescolar, respectiv profesor pentru invatamantul primar se va face la nivelul incadrarii pentru un profesor cu studii superioare din invatamantul preuniversitar”, se arata in comunicatul FEN.AGERPRES