Federatia Educatiei Nationale (FEN) sustine ca in mai multe judete nu sunt asigurate fondurile pentru achitarea salariilor profesorilor pe luna noiembrie si cere Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului sa deblocheze de urgenta aceste fonduri.

„Dupa ce a anulat prin ordonante de urgenta repetate legea de majorare a salariilor personalului didactic incepand cu data de 1 octombrie, Executivul nu este in stare nici macar sa asigure salariile pentru sfarsitul de an. Suntem in situatia in care in preajma sarbatorilor de iarna colegii nostri risca sa nu isi primeasca salariile”, sustine secretarul general al FEN, Constantin Ciosu, citat intr-un comunicat de presa.

„Daca saptamana trecuta credeam ca este o situatie punctuala, astazi am constatat ca in tot mai multe judete nu sunt asigurate fondurile pentru achitarea salariilor pe luna noiembrie. Am inteles de la primari ca au avertizat prefectii asupra acestei situatii, insa fiind campanie electorala Guvernul a dat bani doar in functie de coloratura politica”, mai spune Ciosu.

Reprezentantii FEN cer Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului sa deblocheze de urgenta fondurile necesare pentru asigurarea salariilor pe luna noiembrie si sa sanctioneze persoanele vinovate de aceasta situatie, in conformitate cu articolul 38, alineatul 4 din Contractul colectiv de munca unic la nivel de ramura – Invatamant.

Totodata, federatia sindicala sustine ca va adopta toate masurile legale pentru anularea Hotararii de Guvern privind standardele de referinta pentru asigurarea calitatii in invatamantul preuniversitar, considerand ca acest act normativ a fost elaborat si adoptat „in mod abuziv” de catre Executiv, fara discutarea lui cu partenerii sociali.

„O astfel de decizie ar fi trebuit sustinuta de un studiu si de un program pilot. In plus, la ora actuala nu exista suportul legislativ necesar implementarii acestei initiative. Consideram ca ar fi fost normal ca prima data sa negociem suportul legislativ pentru implementarea Strategiei sustinuta de toate partidele politice si de societatea civila si doar dupa aceea sa discutam problemele sistemului de salarizare”, a adaugat Constantin Ciosu.

Potrivit Hotararii de Guvern privind standardele de referinta pentru asigurarea calitatii in invatamantul preuniversitar, adoptata in 25 noiembrie, institutiile din invatamantul preuniversitar trebuie sa asigure o comunicare permanenta cu parintii, sa introduca programe de diminuare a violentei in scoala, iar cadrele didactice trebuie sa demonstreze un nivel ridicat de cunoastere a activitatii in cadrul unitatii scolare.