Federatia Educatiei Nationale considera „inadmisibila” ultima oferta de cresteri salariale pentru personalul din invatamant in 2008 si afirma ca, in conditiile in care Guvernul nu isi va reconsidera pozitia fata de invatamant in urmatoarea perioada, sunt posibile ample actiuni de protest.
„FEN considera inadmisibila atitudinea Guvernului, in contextul in care pentru Sanatate s-a asigurat o crestere a veniturilor de 30%. Cu un buget pentru Educatie de 6% din PIB in 2008 cresterea salariala propusa de Guvern este mult mai mica decat cea din 2007, cand bugetul a fost cu putin peste 5%. Nu exista nici o justificare rationala a unei astfel de decizii politice decat supozitia ca premierul are o mare suparare pe salariatii din Educatie”, sustine comunicatul remis presei de FEN.

Potrivit sursei mentionate, FEN va supune membrilor sai oferta guvernamentala si acestia vor decide, prin procedurile statutare, daca o accepta sau daca vor trece la actiuni de protest. „Nu vom accepta de aceasta data sa mai fim oaia neagra a sectorului bugetar. Ne vom lupta pe toate caile posibile pentru ca resursa umana din invatamant sa fie remunerata la adevarata sa valoare. Cresterea bugetara trebuie sa se vada si in buzunarele angajatilor din invatamant. Nu este posibil sa avem o majorare salariala mai mica fata de anul trecut”, a declarat liderul FEN, Catalin Croitoru.

De asemenea, reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant considera ultima oferta a Executivului privind cresterile salariale ale personalului din invatamant „insuficienta si discriminatorie, chiar in interiorul sistemului bugetar”.

„Marginalizati din nou de Guvernul Romaniei, salariatii din invatamant raman, in anul 2008, cu cele mai mici majorari salariale. Aceasta demonstreaza, inca o data, ca, pentru politicieni, invatamantul si salariatii lui sunt utili doar ca slogan in campania electorala. In aceste conditii, FSLI a respins oferta, Colegiul National al Liderilor urmand sa stabileasca formele de actiune sindicala la care vom recurge”, a declarat presedintele FSLI, Aurel Cornea.

Pe 29 ianuarie a avut loc ultima intalnire a ministrului Educatiei cu reprezentantii celor patru federatii sindicale reprezentative pentru discutarea majorarilor salariale pe 2008. Ministrul le-a prezentat sindicatelor oferta guvernamentala, respectiv: de la 1 ianuarie – 10% pentru tot personalul din invatamant – didactic (mai putin gradul I), nedidactic si auxiliar; de la 1 aprilie inca 6% pentru tot personalul din invatamant, iar de la 1 octombrie inca 9% pentru tot personalul din invatamant.

Cresterea de 9% va fi posibila in conditiile realizarii principalilor indicatori economici pe care este construit bugetul de stat pe 2008, respectiv cresterea produsului intern brut, tinta de inflatie. De asemenea, ea va fi calculata ca posibila in functie si de nivelul productivitatii muncii. In caz contrar, cresterea va fi de 6%.