universtudent1.jpgPentru prima data, editia din acest an a Festivalului Universtudent, ajuns la cea de a patra editie, se bucura de participarea mai multor studenti actori din Croatia, Franta, Marea Britanie si Turcia, au anuntat organizatorii, la debutul manifestarii.
Ampla manifestare va avea loc in Sibiu, in perioada 4-10 mai, cu tema „influente”, si va prezenta pe parcursul a sapte zile 41 de evenimente culturale, sportive si educationale

Cea de-a patra editie a Universtudent Fest va dezbate prin tema din acest an, influente, modalitatile de perceptie si reprezentare pe care le ofera lumea moderna in relatie cu societatea ca individ si grup in vederea cristalizarii valorilor si potentialului tinerei generatii. Programul prezinta marti, miercuri, joi si vineri noua spectacole de teatru incitante ale studentilor actori de la Facultatea de Litere si Arte, pregatite sub indrumarea profesorilor coordonatori din fiecare an de studiu.

La oferta de spectacole si-a adus contributia pentru prima data in istoria festivalului si regizorul Alexandru Radu Nica, ai carui studenti vor prezenta La Boute & Friends, despre care regizorul a declarat: „Nu e un spectacol in sensul adevarat al cuvantului – nici nu a fost conceput ca atare, ci doar ca un examen cu studentii de anul al doilea. Sistemul romanesc de invatamant teatral abunda in asa-zise spectacole ale profesorilor cu propriii studenti si prea putini dintre primii amintiti au modestia – justificata altminteri, dat fiind contextul reprezentatiei- de a se concentra pur si simplu pe dezvoltarea interioara a studentului. Noi am considerat ca un alt tip de abordare, cu mijloce exterioare minimale, este mult mai de bun augur”.

Promovand educarea prin participare, editia din acest an ii are ca invitati in premiera pe Teresa Brayshaw si Kate Craddock, profesori universitari ai Leeds Metropolitan University, si pe Marian Popescu, prof. univ. dr. la Catedra de Arta Teatrala a Universitatii Lucian Blaga, unde preda disciplina teatrologie. Programul de expozitii din acest an reuneste o retrospectiva a editiilor precedente, precum si o calatorie palpitanta si zguduitoare cu un ghid de exceptie, fotografia, prin proiectul „Kosovo si Metohia in lacrimi”. Expozitie propune publicului un reportaj realizat sub forma unui jurnal fotografic, in vara anului 1999, perioada in care Armata Iugoslava s-a retras din Kosovo si Metohia, iar fortele NATO si formatiunile paramilitare albaneze au preluat controlul asupra provinciei respective.