Festivitatea de deschidere a anului universitar 2020-2021 de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi a fost organizată în campusul Tudor Vladimirescu, din cauza pandemiei de COVID-19, mesajul rectorului fiind îndreptat spre generaţia 110 a universităţii care, din această cauză, trebuie să înceapă studiile în condiţii mai puţin obişnuite.

„Este un moment festiv care ne face să uităm de provocările cursurilor online, ale examenelor online, de dificultatea de a depăşi bariera cuvintelor spuse şi auzite indirect doar prin bunăvoinţa electronilor şi a undelor. Fascinaţia de început de nou an universitar nu poate fi alterată de niciun context. Pentru boboci, dar deopotrivă pentru noi toţi, această zi este irepetabilă. Deşi noi dascălii o trăim an de an, de fiecare dată o trăim altfel. Profesiile de inginer, indiferent de domeniu, şi de arhitect, se află la capătul unui drum care astăzi începe pentru boboci, şi nu este deloc uşor, un drum perfect croit pentru unii, aparent încorsetându-i pe alţii. Aceste profesii se află la capătul unui drum care în mers firesc îl parcurgi în 4 sau 6 ani, iar dacă vrei să te descoperi mai bine, mai adaugi 2 ani”, a spus rectorul TUIASI, Dan Caşcaval.

El a mai afirmat că „absolut toţi oamenii, indiferent de ce meserie ar avea, au nevoie de ingineri şi arhitecţi bine pregătiţi şi dornici de treabă, care să le uşureze viaţa”.

„Probabil că unii dintre boboci încă vă mai doriţi să deveniţi filologi, jurişti, filosofi sau jurnalişti, iar apoi să trăiţi din cuvinte, cuvinte adresate altora sau propriului eu, cuvinte scrise pe un blog, cuvinte care pot marca viaţa unui om. Pare mult mai uşor fiind comentator, translator, ghid, consilier, economist. Şi aşa este. Profesiile de inginer şi arhitect nu sunt dintre cele mai uşoare. Presupune să înveţi toată viaţa, nu doar în facultate, să conduci oameni, să ai responsabilităţi, idei, planuri, proiecte, să îţi asumi aceste idei, planuri şi proiecte care practic pot schimba o societate sau o lume. Aceste profesii de arhitecţi şi ingineri sunt foarte necesare. Dacă prin absurd nu ar mai exista ingineri şi arhitecţi, lumea ar deveni un haos. Aceste profesii au frumuseţea şi fascinaţia lor aparte. Marea responsabilitate a inginerilor şi arhitecţilor este că operele lor se află sub văzul tuturor, acţiunile lor se concretizează în material palpabil, iar verdictul colegilor este singura recunoaştere pe care o vor primi”, a spus rectorul.

Preşedintele Senatului TUIASI, Iulian Ciocoiu, a spus studenţilor, mai ales celor din primul an, că în timpul studiilor universitare ar putea să găsească „soluţii complet diferite de ceea ce au încercat alţii”.

„Cum arată astăzi şcoala, aşa va arăta mâine societatea spunea, la sfârşitul secolului XIX, Spiru Haret, ctitorul sistemului de învăţământ modern în România, iar realitatea zilei de mâine va depinde într-o manieră semnificativă de calitatea universităţilor de profil tehnic, ingineri sau arhitecţi. Şcoala politehnică ieşeană, cu o tradiţie de două ori seculară, a înţeles încă de la început rolul fundamental al specialiştilor din domeniile tehnice şi necesitatea legăturii nemijlocite dintre progresele teoretice şi aplicarea practică a acestora pentru rezolvarea unor probleme concrete ale societăţii. Să nu vă fie frică de ceea ce nu ştiţi încă, deoarece acest lucru ar putea fi un avantaj pentru că s-ar putea să găsiţi soluţii complet diferite de ceea ce au încercat alţii”, a spus preşedintele Senatului TUIASI. AGERPRES