Mai mult de o treime dintre cei 120 de elevi admişi în acest an la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia sunt fete, după ce în anii anteriori acestea puteau concura pe un număr fix de locuri, special create pentru ele, din acest an nemaifiind însă distincţie între fete şi băieţi, care au candidat ”la comun”.

La fel ca şi în anii precedenţi, cea mai mare medie îi aparţine unei fete, iar între primii zece admişi şapte sunt fete, potrivit rezultatelor finale afişate pe site-ul instituţiei de învăţământ.

Primul loc este ocupat de o elevă din judeţul Vâlcea, Alexandra Maria Costache, cu 9,95, aceasta fiind urmată, cu 9,94, de o altă fată, din Gorj, Marina Diana Lăzărescu, şi de un băiat, Vlad Degeu, din Mureş, cu 9,92.

Dacă în anii precedenţi, fetele au avut la dispoziţie doar câte 20 de locuri din cele 120 scoase la concurs, din acest an nu au mai fost locuri separate. Astfel, printre cei 120 de elevi admişi se află 44 de fete, ceea ce înseamnă mai mult de o treime din numărul total şi mai mult decât dublu faţă de anul trecut.

Ultima medie de intrare a fost în acest an 8,51 şi aparţine tot unei fete.

Colegiile militare din România şcolarizează şi fete începând cu 2001.

Înfiinţat în 1919, Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” îşi are sediul în Alba Iulia din anul 1975. Colegiul a funcţionat iniţial la Târgu Mureş, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la Timişoara. Colegiul a fost desfiinţat în 1947 din motive politice şi reînfiinţat trei decenii mai târziu, de această dată la Alba Iulia. În colegiu s-au pregătit de-a lungul timpului peste 6.500 de tineri. În cele patru decenii, peste 4.000 de elevi au urmat la Alba Iulia cursurile acestei prestigioase unităţi de învăţământ. AGERPRES