FICE România militează pentru prevenirea violenţei de orice fel în şcoli

Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative (FICE) România, organizaţie dedicată asistenţei şi protecţiei sociale a copiilor, militează pentru prevenirea violenţei în şcoli şi a lansat miercuri o campanie de activism pentru reducerea conflictelor de diferite forme.

“Nu e numai treaba şcolii pentru stoparea violenţei (…) Nu doar şcoala e vinovată. Violenţa acţionează în toate sensurile şi în toate formele, sunt fenomene negative, antieducaţionale, în totală contradicţie cu valorile spirituale, morale şi sociale. (..) Sunt teme despre care, în general, nu ne place să vorbim. Unele dintre ele sunt considerate subiecte tabu, asocierea lor cu şcoala fiind din start exclusă în mentalul public. Părerea mea e că nu aparţine numai şcolii vina (…), ” a declarat prof. Toma Mareş, preşedintele FICE România, la dezbaterea cu tema “Fenomene extreme în şcoala românească de azi”.

În cadrul întâlnirii s-a evidenţiat că găsirea de soluţii în stoparea fenomenelor extreme de pe teritoriul şcolii şi al comunităţii educaţionale reprezintă o necesitate socială. Mareş a subliniat că violenţa şi conflictele trebuie prevenite încă de la grădiniţă. În acest sens, FICE România trage un semnal de alarmă cu privire la fenomenele extreme din şcoli. Printre soluţiile propuse la dezbatere pentru a nu exista conflicte în şcoli ar fi atragerea familiei în actul educaţional, cadrele didactice să îşi facă meseria de educator şi să se recunoască de către şcoală realităţile. AGERPRES