SpaceFEST este un eveniment realizat de Universitatea POLITEHNICĂ din București în parteneriat cu Fundația Space for a Better World și OP Global Events și susține proiectul AIM HIGHER ROMANIA, menit să inspire și să educe oamenii de toate vârstele cu privire la exploatarea spațială.

Finala Games of Science are loc pe 11 iunie, în prima zi de SpaceFEST, în incinta clădirii Bibliotecii UPB. Accesul la evenimentul Games of Science se face prin înscriere la formularul de aici.

Finala Games of Science și Social Innovation Solutions se alătură astfel SpaceFEST și susține demersurile și activitățile făcute de organizatori pentru acest eveniment: dezbateri, întâlniri cu astronauți renumiți la nivel internațional, demonstrații de imprimare 3D și robotică, precum și ateliere specializate pe teme de astronomie, sateliți și rachete.

Organizat de Social Innovation Solutions, Games of Science este un proiect de promovare a comunicării științei pe înțelesul publicului larg, dezvoltat și implementat de Ada Roseti, cu studii în domeniul chimiei și cu experiență de peste 25 de ani în media și comunicare. Formatul Games of Science este constituit din sesiuni de training cu tineri oameni de ştiinţă, la finalul cărora participanții intră în competiție directă într-un concurs de prezentăre a ideilor de cercetare. Premiul cel mare este 2000 de euro.

A doua ediție a „Games of Science” oferă oportunități unice tinerilor cercetători din România. Pe lângă participarea la concurs, aceștia au acces la ateliere de comunicare publică și intră într-o comunitate globală de inovatori și changemakers, alături de care pot schimba idei și impresii pe teme științifice.

Dincolo de aspectul competițional, Games of Science este un proiect de promovare a comunicării științei. În cadrul sesiunilor de pregătire, participanții învață să vorbească în public, să își gestioneze emoțiile pentru a fi convingători în fața unui juriu, să prezinte subiectele complexe ale cercetărilor proprii în limbaj simplu și să dezvoltare abilități de public speaking.

“Credem că tinerii cercetători care participă la Games of Science, împreună cu comunitatea internațională Social Innovation Solutions, au potențialul de a identifica teme de cercetare esențiale și soluții inovatoare care să ne ajute să construim împreună un viitor sustenabil. Prin acest proiect educațional, dezvoltăm nu doar o mai bună popularizare a cercetării românești, dar și la încurajarea tinerilor să aleagă cariere în științe, dar și la crearea de parteneriate valoroase între mediul academic și cel de business”, spune Ciprian Stănescu, Președinte și CEO al Social Innovation Solutions, organizatorul Games of Science.

,,Peste 100 de tineri cercetători au răspuns provocării noastre şi s-au alăturat în acest an comunităţii Games of Science: au participat la traininguri, au colaborat, au învăţat, au concurat şi acum sunt mai pregătiţi să facă cercetare şi să aducă ştiinţa şi tehnologia în societate. Sunt bucuroasă că am avut ocazia să cunosc atât de mulţi tineri care ne-au acordat încrederea şi ne-au oferit timpul şi munca lor şi au făcut din cele opt sesiuni de calificare Games of Science ocazii de învăţare, de conectare şi de recâştigare a încrederii în viitor. Sunt 16 concurenţi calificaţi la finală, va fi un singur câştigător, dar, dacă e să ne luăm după cât de activă şi plină de energie e deja comunitatea Games of Science, cred că toţi am câştigat din experienţa asta”, adaugă Ada Roseti, coordonator Games of Science, doctorand al Universităţii din Bucureşti, şi specialist în comunicarea publică a ştiinţei.

Proiectul este dezvoltat alături de British Council, cu susținerea Aqua Carpatica și Lexonn, împreună cu universități din 6 orașe din România: Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Universitatea Politehnică București, dar și alte organizații educaționale și de business din România.

Andrew Glass, Director al British Council Romania, a subliniat importanța și nevoia de a susține eforturile dedicate dezvoltării unei rețele de comunicatori de știință și importanța de a aduce rezultatele oamenilor de știință români în atenția publicului, facilitând platforme de conversație. ,,British Council susține în continuare Social Innovation Solutions și pe Ada Roseti, care au preluat organizarea Games of Science în parteneriat cu unele dintre cele mai importante universități din România, și le urează tuturor participanților succes”.

Printre membrii juriului se regăsesc Dr. Oana Cuzino Medic Primar Gerontologie Geriatrie, fondator www.doc.ro; Maria Tudor, Chief Operating Officer, Central and Eastern Europe, Publicis Groupe; Valentina Vesler, director de PR si comunicare Valvis Holding; Mădălina Cocea, expert în comunicarea științei şi fondator al site-ului comunicarestiintifica.ro și Alexandra Moraru, Media Coordinator și Research Lead la Social Innovation Solutions, organizatorul Games of Science.

Finala Games of Science 2023 va aduna în fața publicului 16 finaliști. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 11 iunie 2023, la Universitatea Politehnica din București şi va fi transmis live pe pagina de Facebook Games of Science.