munteanu ioana.jpgFinantarea unitatilor de invatamant preuniversitar de stat se va face, in 2010, pe baza standardelor de cost pe elev/prescolar pe an, a anuntat, miercuri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

”O hotarare importanta luata astazi, in prima sedinta a Guvernului in noua sa formula, prevede ca in 2010 finantarea unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, finantate din bugetele locale, sa se faca pe baza standardelor de cost pe elev/prescolar pe an. Pe baza acestor standarde de cost, pentrufiecare unitate de invatamant vor fi determinate fondurile alocate de la bugetul de stat pe anul 2010 pentru finantarea cheltuielilor cu salariile, sporurile si indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani stabilite prin lege”, a explicat, la Palatul Victoria, purtatorul de cuvant al Guvernului.

Ea a aratat ca au fost stabilite aceste standarde de cost prin aplicarea unor coeficienti de diferentiere pentru fiecare nivel de invatamant, filiera, profil, specializare sau domeniu, in functie de numarul de elevi, de limba de predare, de alti indicatori specifici de invatamant si tinand cont daca unitatea de invatamant se afla in mediul urban sau rural.


”Ca punct de reper s-a pornit de la invatamantul gimnazial din mediul urban, pentru care coeficientul este 1 si pentru care a fost stabilit standardul de cost/elev la 2.857 lei. Pentru invatamantul in limbile minoritatilor se aplica coeficienti suplimentari la stabilirea standardelor de cost. Prin aplicarea acestor coeficienti standardele de cost cresc sau scad in functie de criteriile pe care le-am enumerat anterior”, a adaugat Muntean.

Potrivit acesteia, masura adoptata va permite determinarea fondurilor alocate de la bugetul de stat pe anul 2010 pentru finantarea cheltuielilor cu salariile, sporurile si indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani stabilite prin lege, pe langa promovarea unui sistem de salarizare bazat pe performanta, reorganizarea unitatilor de invatamant. AGERPRES