Deputatul PSD Mureş Florin Buicu a anunţat că social-democraţii respectă decizia senatelor Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) şi a Universităţii „Petru Maior” (UPM), din Târgu Mureş, de a fuziona şi va respecta autonomia universitară.

„Autonomia universitară este sfântă şi PSD respectă Constituţia şi decizia senatelor Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi a Universităţii ‘Petru Maior’ de a fuziona. PSD consideră că deciziile luate de UMF şi UPM Târgu Mureş în privinţa fuziunii sunt cele mai bune. Noi vom fi un partener de încredere în dezvoltarea academică a Târgu Mureşului”, a arătat Buicu.

În privinţa nemulţumirilor manifestate de UDMR, care a arătat că va cere ministrului Educaţiei blocarea acestui proces de fuziune, întrucât învăţământul în limba maghiară ar fi periclitat, deputatul Florin Buicu consideră că fiecare poate să ceară orice, însă el vede în unificarea celor două universităţi un imens potenţial de dezvoltare.

„Este dreptul oricui să ceară, oricine poate să meargă şi să ceară orice. Consider Constituţia României importantă, acolo e consfinţită autonomia universitară. Ca şi profesionist văd oportunităţile de dezvoltare ale mediului academic din Târgu Mureş, oportunităţile de dezvoltare ale oraşului, atât pe zona medicală, cât şi pe zona de legată de partea tehnică, chimie, inginerie, informatică medicală, va fi un beneficiu pentru actualii studenţi, pentru viitorii studenţi, pentru comunitatea academică şi pentru comunitate. Anexa hotărârilor celor două senate ale universităţilor consfinţeşte că în noua sa structură, noua universitate va păstra caracterul multicultural al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, aşa cum a fost definit în Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 şi va promova învăţământul în limbile română, maghiară şi engleză, dar şi în alte limbi de circulaţie internaţională”, a arătat deputatul PSD.

Universitatea de Medicină şi Farmacie, în urma absorbţiei Universităţii „Petru Maior”, îşi păstrează statutul de instituţie de învăţământ superior acreditată şi legea de înfiinţare a acesteia, codul fiscal şi adresa juridică şi fiscală precum şi orice alte elemente şi/sau atribute specifice, modificându-şi doar denumirea.

În noua sa structură, UMFST va păstra caracterul multicultural al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, aşa cum a fost definit în Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 „şi va face toate eforturile pentru conservarea învăţământului în limbile română, maghiară şi engleză precum şi în alte limbi de circulaţie internaţională”, conform deciziei luate. AGERPRES