manual_digital.jpgRomânia ar putea trece la manuale digitale în următorii ani, iar din cele 560 de manuale existente în ţară se pot digitaliza 2-10 pe an, a declarat, vineri, Florin Ilia, vicepreşedinte Siveco.

„În 10 ani am putea trece la manuale digitale, probabil nu în cazul tuturor manualelor, ci al unui trunchi de manuale. Realizarea unui manual digital este dificilă şi necesită mult timp, iar în România sunt 560 de manuale, din care se pot digitaliza 2-10 pe an”, a spus Ilia. În prezent, costul pentru realizarea unui manual este de câteva sute de mii de euro, iar pe piaţa liberă internaţională un manual se vinde cu 20-40 de euro pentru o licenţă.

Florin Ilia a arătat că o soluţie pentru dezvoltarea învăţământului bazat pe manuale digitale în România ar putea fi realizarea acestuia prin atragere de bani europeni. „Manualul clasic şi scrisul nu vor dispărea. Nicio ţară nu riscă să treacă exclusiv la învăţământ electronic pentru că scrisul de mână are o importantă în dezvoltarea psihomotorie”, a spus Radu Jugureanu, directorul Departamentului de eContent din Siveco România.

De asemenea, Florin Ilia a menţionat că Siveco are proiecte de manuale didactice în Maroc, Malta, Emiratele Arabe şi Kazahstan. Compania va dezvolta 14 manuale digitale în Emiratele Arabe în anul în curs.

Potrivit vicepreşedintelui Siveco, e-learning contribuie cu aproape o treime din cifra de afaceri a companiei, iar în cazul e-learning-ului cea mai mare pondere o are activitatea de dezvoltare a manualelor digitale. În 2012, Siveco a avut o cifră de afaceri pe segmentul de e-learning de 27 milioane de euro. AGERPRES