univ_dunarea_galati.jpgPeste 30 de reprezentanti ai intreprinderilor mici si mijlocii, numerosi cercetatori din universitati si institute de cercetare din regiunea de sud-est a Romaniei si reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica au participat, miercuri, 4 martie 2009, la Conferinta de lansare a doua Operatiuni din cadrul POS CCE Axa II, ,,Competitivitate prin cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare”.

Evenimentul s-a desfasurat la Universitatea ,,Dunarea de Jos” din Galati si a avut drept scop identificarea oportunitatilor de finantare pentru IMM-uri, stabilirea de punti de legatura viabile intre universitati, intreprinderi si organismele care gestioneaza fondurile europene.

,,Simpozionul de astazi lanseaza doua operatiuni importante pentru mediul de cercetare-inovare si anume: operatiunea proiecte de cercetare in parteneriat intre universitati, institute de cercetare si intreprinderi si operatiunea care sprijina proiecte de inalt nivel stiintific care vor avea un coordonator- specialist din strainatate”, a declarat Cristina Frant, consilier promovare si comunicare ANCS. Si a completat: ,,Romania are parte de numeroase oportunitati din partea Uniunii Europene si ma bucur sa vad ca are si interes din partea mediului academic si al IMM-urilor”.

Organizatorii conferintei au fost: Universitatea ,,Dunarea de Jos” Galati, Institutul Pentru Automatizari Galati si Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica.

Accesarea fondurilor structurale europene se va face in beneficiul intreprinderii care va solicita acest lucru, iar activitatea de cercetare, dezvoltare, inovare va fi desfasurata fie de o universitate, fie de un institut de cercetare. ”Universitatea ,,Dunarea de Jos” din Galati, ca de obicei, incearca sa fie un partener activ al mediului economic din localitate, judet si regiune. Impreuna cu partenerii nostri foarte apropiati, Institutul pentru Automatizari din Galati, incercam sa popularizam faptul ca intreprinderile au acces la fonduri europene in parteneriat cu universitatile si institutele de cercetare. Azi, ne-am bucurat de o prezenta dincolo de asteptarile noastre, sala fiind arhiplina” a declarat prof.dr. Mirela Praisler, prorector responsabil cu activitatea de cercetare stiintifica al UDJG. ,,Deocamdata, suntem in stadiul in care pregatim propunerile de proiect, termenul limita de depunere fiind 4 iunie. Mai este timp suficient si pentru intreprinderile care nu au avut posibilitatea de a veni astazi. Acestea ne pot contacta ca sa vedem in ce masura putem depune un proiect impreuna. Dupa 4 iunie va incepe perioada de evaluare. Care sunt proiectele finantate vom vedea in septembrie” , a mai adaugat prof.dr. Mirela Praisler.

,,Este o mare oportunitate pentru firmele din regiune care pot, astfel, accesa programe nationale de cercetare si pot primi, pentru prima data in Romania, direct de la sursa, consultanta pe directii de cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare”. Acest proiect a inceput acum un an de zile si se deruleaza inca 2 ani de zile, cu posibilitatea de a continua inca 3 ani de zile. Aceasta consultanta este gratuita. Trebuie doar sa ne contacteze si sa-si exprime dorinta de a colabora cu firme din UE sau de a gasi parteneriate pentru a accesa fonduri din programe nationale de cercetare sau din programul de cercetare al UE” este de parere Vasili Apostol, director al Institutului Pentru Automatizari Galati, partener in reteaua europeana ,,Enterprise Europe Network.

Intalnirea de la Universitatea “Dunarea de Jos” din Galati va fi continuata de altele, atat in Galati cat si in alte judete ale Romaniei, pe aceleasi directii ale cercetarii, dezvoltarii tehnologice si inovarii.