Fondurile pentru salarizarea cadrelor didactice au fost suplimentate

Sumele destinate in 2008 salarizarii cadrelor didactice si burselor vor fi suplimentate cu 752 de milioane de lei, fata de proiectul de buget prevazut initial, in urma aprobarii a trei amendamente ale PSD de plenul reunit al celor doua camere ale Parlamentului.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca Guvernul sustine aceasta modificare, banii respectivi urmand sa fie transferati de la capitolul active fixe. Deputatul PSD Ecaterina Andronescu a declarat ca, la capitolul burse pentru elevi si studenti, este prevazuta, prin amendamentele respinse initial de Comisii, dar aprobate de plen, o crestere de peste 44 de milioane de lei si ca finantarea de baza a universitatilor se va majora cu 100 de milioane de lei.

De asemenea, ea a spus ca modificarile aduse proiectului de buget vor permite cresterea cu 10% a salariilor pentru angajatii cu cele mai mici venituri din invatamantul preuniversitar (profesorii de gradul 2, profesorii care au definitivatul si debutantii). Andronescu a adaugat ca solicitarea initiala a PSD viza o crestere cu 25 % a tuturor salariilor din invatamant.

“Nu vom renunta la aceasta propunere. Exista in Parlament o initiativa legislativa depusa in acest sens, iar daca ea va trece se va putea face o rectificare a bugetului pe parcursul anului, avand in vedere ca sumele destinate investitiilor nu au fost absorbite integral”, a mai spus deputatul, adaugand ca nu doreste ca banii nevalorificati sa fie returnati Ministerului Finantelor.

Pe de alta parte, bugetul alocat Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului a fost aprobat cu 157 de voturi pentru si 81 de abtineri. Deputatul PD Gratiela Iordache a explicat votul sau de abtinere prin faptul ca nu a fost aprobat un amendament care viza ca bugetul alocat cercetarii sa reprezinte 1% din PIB. In replica, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a precizat ca, in acest an, domeniului respectiv ii vor fi alocate fonduri de un miliard de euro, urmand ca suma destinata cercetarii sa fie majorata pana in 2010 astfel incat sa reprezinte 1 % din PIB.

In 2008, bugetul destinat educatiei reprezinta 6 % din PIB.