usamv_cluj_.jpgClujul este, prin cercetările în domeniul energiei regenerabile care se desfăşoară în universităţile de aici, un important centru în domeniu, a declarat joi preşedintele Camerei de Comerţ a judeţului Fejer, Ungaria, Jeno Radetzky. Acesta a deschis lucrările forumului internaţional cu tema „Bioenergia în ţările UE”, care au avut loc la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj.

Scopul evenimentului a fost acela de a-i aduce la aceeaşi masă pe cercetătorii din domeniul energiilor regenerabile cu cei care ar putea să-i finanţeze, dar şi cu administratorii de IMM-uri, care ar putea implementa noile soluţii.

‘În cadrul forumului, am avut invitaţi lectori de la universităţi europene care au susţinut câte un discurs despre potenţialul industrial al energiei geotermale, de exemplu, care se poate utiliza la pasteurizarea laptelui, la conservarea fructelor de pădure sau la uscarea, mult mai eficientă decât prin metodele clasice, a lemnului. De asemenea, s-a vorbit despre obţinerea de biogaz din biomasă, despre recuperarea apelor uzate, despre posibilităţile de finanţare ale acestor soluţii, dar şi despre modalităţile în care se pot obţine fondurile europene necesare’, a explicat directoarea Institutului de cercetări şi transfer tehnologic, Simona Bârsan.


Profesorul Gerhard Moitzi, de la universitatea vieneză care se ocupă cu studiul resurselor naturale, a făcut un studiu special pentru participarea la acest forum şi a ajuns la concluzia că 60 la sută din terenul agricol al României poate fi folosit pentru culturile specifice obţinerii de bio-combustibil, fără a fi afectată agricultura necesară consumului uman. La rândul său, profesorul Kalmar Ferenc, de la Universitatea din Debrecen, a spus că în Câmpia de Vest a României există un mare potenţial pentru energia geotermală, iar instituţia pe care o reprezintă dezvoltă un parteneriat, pentru studierea acesteia, cu universitatea din Oradea. La forum au participat lectori şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din cinci ţări, respectiv Germania, Austria, Ungaria, Italia şi România. AGERPRES