danubius_forum.jpgDouăzeci de studenţi din cadrul Cercului Ştiinţific Studenţesc de Drept Public „Nicolae Titulescu” al Facultăţii de Drept şi Cercului de Jurnalism al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Internaţionale al Universităţii „Danubius” din Galaţi, au avut ocazia, la începutul lunii decembrie, să dezbată aspecte deosebit de importante pentru viitoarea profesie pentru care se pregătesc: jurist sau jurnalist.

Invitat special al acestui Forum studenţesc, om de presă de peste 15 ani, jurnalistul Marius Ţuca (video) – doctor în filologie, redactor pe domeniul cultură – învăţământ la cotidianul „Viaţa liberă” Galaţi – a venit pregătit nu doar cu răspunsuri pentru tinerii studenţi ci şi cu multe întrebări. Toate acestea în capcana „Adevăr juridic versus adevăr jurnalistic”.

Într-o lume perfectă Justiţia e oarbă. Sintagmă al cărei înţeles nu poate fi definit decât prin imparţialitatea şi corectitudinea justiţiei în faţa oricăror elemente exterioare: bani, statut social, educaţie, rasism, apartenenţă politică şi opinie publică.

Tot într-o lume perfectă presa trebuie să îşi facă treaba corect, fără a lansa către public informaţii mincinoase sau tendenţioase despre ceva sau cineva, punând amprenta definitiv pe imaginea unei persoane care va fi percepută de către public aşa cum a fost descrisă în doar câteva cuvinte. Adevărul şi independenţa sunt principii fundamentale care stau la baza activităţii magistratului dar şi jurnalistului.

A fost nevoie de un popas îndelungat al discuţiilor dintre studenţi şi invitatul lor pentru a lămuri nuanţele răspunderii jurnalistului care publică informaţii despre o faptă penală care urmează să se întâmple dar odată ce acesta hotărăşte să o publice, fapta nu se mai întâmplă, tocmai datorită articolului. Astfel, studenţii au învăţat cum să evite asemenea situaţii, prin folosirea unui stil alunecos sau a unor cuvinte magice preferate de jurnaliştii de investigaţie: „se pare că, din surse neoficiale am aflat că…, x ar intenţiona să…” .

După două ore de căutat adevărul, prin studii de caz, brainstorming pornind de la o caricatură (foto) şi chiar prin scheme matematice, participanţii forumului au ajuns la concluzia că trebuie să continue aceste întâlniri deoarece a fost imposibil să se ajungă la un consens general.

Astfel, Forumul studenţesc îşi extinde lucrările pentru perioada imediat următoare sesiunii de examene, studenţii trebuind să reflecteze asupra noului concept de cazier mediatic, cazier care nu are implicaţii penale dar are profunde implicaţii asupra imaginii unei persoane.