Forumul Internaţional al Preşedintelor de Universităţi, cu tema „Reforma universitară şi inovaţia în noua ecologie a mediului academic„, s-a desfăşurat în perioada 1 – 5 iunie, la Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Capitală, evenimentul având ca scop promovarea ideilor inovatoare ce urmăresc dezvoltarea învăţământului superior. În deschiderea evenimentului, profesorul universitar Ramona Mihăilă, prorector pentru Relaţii Internaţionale în cadrul Universităţii, a vorbit despre importanţa acestui forum.

Forumul a fost lansat de către Universitatea de Comunicare din Beijing, China, în anul 2001. Forumul (…) îşi propune să creeze o platformă internaţională pentru ca acestea să comunice, să colaboreze şi să împărtăşească idei noi în domeniul dezvoltării învăţământului superior şi promovării leadershipului feminin. (…) Conferinţa vizează promovarea ideilor inovatoare ce urmăresc dezvoltarea învăţământului superior cu accent pe rolul esenţial al femeilor din structurile de conducere implicate în diverse activităţi de cercetare şi de colaborare culturală la nivel naţional şi internaţional„, a spus Ramona Mihăilă.

La rândul său, preşedintele Senatului Universităţii „Dimitrie Cantemir” din Capitală, Corina Dumitrescu, a afirmat că, prin acest forum, se va încerca promovarea României. „Este un forum de dezbatere care aşază şi întemeiază strategiile pentru evoluţia lumii (…) şi de aceea are o importanţă deosebită şi de aceea oricare dintre dumneavoastră sunteţi bine-veniţi la lucrurile care se vor desfăşura în această perioadă. Vom căuta ca prin acest forum, împreună, să promovăm România. Cei care sunt aici şi care ne cunosc de ani de zile ştiu că am făcut un crez din a participa la manifestări internaţionale, din a marca prin evenimente culturale, din a aduce contribuţii proprii la ceea ce înseamnă recunoaşterea intelectuală, recunoaşterea spiritualităţii până la urmă a poporului nostru prin conferinţe internaţionale pe care le-am găzduit”, a precizat Corina Dumitrescu.

Ea a adăugat că în cadrul evenimentului vor fi schimburi de idei şi se vor naşte noi parteneriate. „Forumul reprezintă pentru noi o perioadă în care vom schimba idei, o perioadă în care ne vom cunoaşte cu doamnele cu care până acum nu am avut onoarea să ne cunoaştem, este un interval de timp în care se vor naşte noi parteneriate, în care vom gândi împreună asupra inovaţiei, pentru că dincolo de dezbateri (…) rămâne ca o constantă preocuparea faţă de responsabilitatea Universităţilor lumii de a fi până la urmă vârful de lance al devenirii acestei omeniri. Omenirea este într-o continuă evoluţie, într-o continuă transformare, dar această transformare nu este deloc întâmplătoare. Ea pleacă din minţile luminate ale lumii, care minţi luminate, bineînţeles, că, la rândul lor, au studiat în aceste universităţi. Sunt aceste universităţi de prim rang ale lumii generatoare de valori, generatoare de inovaţie, generatoare de o lume mai bine clădită, de o lume care să nu se îndrepte haotic spre nicăieri, ci de o lume care se îndreaptă coordonat, inteligent, spre o nouă etapă a evoluţiei sale”, a spus Dumitrescu. AGERPRES