timisoara_uvt.jpgForumul Organizaţiilor Studenţeşti din Romania (FOSR) şi-a deschis oficial lucrările luni, la Universitatea de vest Timişoara (UVT), cu prezentarea mesajului preşedintelui Klaus Iohannis şi a invitaţilor.

„Faptul că această federaţie este membru cu drepturi depline în Organizaţia Europeană a Studenţilor constituie recunoaşterea independenţei, a legitimităţii şi a reprezentativităţii ANOSR păstrate de-a lungul întregii sale existenţe, precum şi oportunitatea de fructificare a potenţialului său în pregătirea evenimentelor din 2019′, le-a transmis şeful statului studenţilor, făcând referire la faptul că în 2018 vom celebra 100 de ani de unitate şi modernitate a statului român, iar în 2019, România îşi va asuma pentru prima dată Preşedinţia Consiliului European.

Acesta a mai vorbit în mesaj de necesitatea construirii unui sistem de învăţământ de calitate pentru fiecare român, asigurându-i pe studenţi că se pot baza pe sprijinul său în proiectele benefice sectorului Educaţiei, „prea des invocat şi prea puţin sprijinit pentru importanţa sa pe termen scurt şi îndelungat”.
Preşedintele comisiei senatoriale pentru Învăţământ, Ecaterina Andronescu, a subliniat, în intervenţia sa, că şi-ar dori ca noua Lege a Educaţiei să pună un accent mare pe autonomia universitară. „Din punctul meu de vedere, al experienţei, dar şi al responsabilităţii pe care o am, cred că împreună putem să facem o Lege a Educaţiei care să dea viziune sistemului, să-i permită sistemului să evolueze, să se dezvolte creativ, să nu pună sistemul sau toate universităţile, toate programele de studii în acelaşi tip de temple în care, cred eu, nu trebuie să acceptăm să ne aşezăm niciodată, ci, dimpotrivă, să putem ca împreună cu capacităţile creative pe care universităţile le au, şi prin studenţi, dar şi profesori, să dăm personalitate fiecărei universităţi, fiecare universitate să-şi asume propriul ei drum de evoluţie spre modernitate şi spre performanţă şi, din acest punct de vedere, eu, personal, am foarte multe aşteptări şi în acelaşi timp şi îngrijorări legate de faptul că mi-aş dori foarte mult ca această lege să reuşească în sensul în care discutăm. (…)În acelaşi timp, mi-aş dori ca în această lege să stabilim mai clar care este responsabilitatea socială a universităţii şi responsabilitatea publică pe care universitatea şi-o asumă”, a afirmat Ecaterina Andronescu.

Forumul de la Timişoara se desfăşoară până în 10 august, cu sprijinul Organizaţiei Studenţilor din UVT (OSUT), şi are ca scop principal analizarea situaţiei actuale din învăţământul superior românesc şi stabilirea priorităţilor ANOSR pentru mandatul următor.

FOSR reprezintă cel mai important şi mai complex for de dezbatere a problemelor şi intereselor studenţilor din România şi reuneşte peste 350 de reprezentanţi ai studenţilor din întreaga ţară, care vor discuta, la Timişoara, pe tema politicilor educaţionale şi de tineret din România.
Perioada 3-6 august va fi dedicată unor ateliere de formare şi dezvoltare a membrilor organizaţiilor studenţeşti, evenimentul încheindu-se cu şedinţa ordinară a Adunării Generale ANOSR (7 – 10 august), ce are ca principal obiectiv stabilirea priorităţilor federaţiei pentru următorul an. AGERPRES