Fostul rector al Universitatii din Oradea, Teodor Maghiar, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, fals intelectual, uz de fals si fals material in inscrisuri oficiale.
Potrivit anchetatorilor, in perioada ianuarie 2000 – ianuarie 2004, in calitate de rector al Universitatii Oradea, inculpatul Teodor Maghiar a intocmit si trimis, in mod repetat, la Ministerul Educatiei si Cercetarii situatii statistice continand date nereale referitoare la numarul de studenti, precum si la alte persoane admise la studii pe locuri fara taxa, cunoscand ca de numarul studentilor depinde dimensionarea alocatiei bugetare.

„Datele respective certifica in mod fals ca, anual, la universitate urmau cursuri pe locuri fara taxa intre 17.000 si 33.000 de participanti la studii, in realitate fiind vorba de aproximativ 14.000. In felul acesta, inculpatul i-a indus in eroare pe functionarii MEC, care au aprobat obtinerea de catre Universitatea Oradea a unor alocatii bugetare mai mari decat cele cuvenite” – precizeaza DNA.

De asemenea, in comunicat se mai arata ca Teodor Maghiar a efectuat una dintre raportarile false in cursul lunii noiembrie 2004, in numele Universitatii Oradea, in conditiile in care nu mai ocupa nicio functie de conducere.

DNA mentioneaza ca prejudiciul adus bugetului de stat se ridica la aproximativ 24,3 milioane euro, suma ce reprezinta diferenta dintre alocatiile bugetare efectiv acordate de minister si sumele ce s-ar fi cuvenit de drept in functie de numarul real al participantilor la studii pe locuri bugetate.

Procurorii anticoruptie au dispus in aceasta cauza disjungerea materialului de urmarire penala si continuarea cercetarilor fata de Teodor Maghiar si fiul sau, Traian Teodor Maghiar, pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual in legatura cu eliberarea a 26 de diplome de studii aprofundate unor cetateni straini care nu au fost inmatriculati si nu au urmat cursuri de pregatire ori de specializare la Universitatea Oradea.

Pentru intreaga suma rezultata ca fiind alocata in plus de la buget in urma supradimensionarii numarului de studenti de la Universitatea Oradea, Ministerul Educatiei a precizat ca se constituie parte civila.

„Pentru recuperarea prejudiciului produs bugetului Ministerului Educatiei si Cercetarii, in suma de 88.204.560,9 de lei, in cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator si aplicarea inscriptiei ipotecare asupra bunurilor inculpatului Teodor Maghiar, constand in: un autoturism Mercedes Benz A 140, patru imobile (cladiri) cu valoare impozabila totala de 1.612.828,29 lei, trei terenuri intravilan in suprafata totala de 3.171 mp” – mai precizeaza DNA. Dosarul a fost inaintat Tribunalului Bucuresti.