FSI “Spiru Haret” organizeaza pe 14 martie un miting de protest

Aproximativ 1.000 de sindicalisti din Bucuresti si din tara ai Federatiei Sindicatelor din Invatamant “Spiru Haret” vor participa, pe 14 martie, la un miting de protest in fata Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, urmat de un mars pana in fata Palatului Parlamentului, unde va avea loc un nou miting.
Potrivit unui comunicat remis presei, sindicalistii vor depune cate un memoriu la Comisiile de invatamant ale Parlamentului si la Administratia Prezidentiala. “Mitingul din 14 martie 2008 este prima actiune de protest hotarata de Colegiul Liderilor Federatiei ‘Spiru Haret’ in sedinta din 6 martie 2008 si se va desfasura sub deviza ‘Stop Politizarii
Invatamantului Romanesc”’, se arata in comunicat.

De asemenea, documentul precizeaza ca scopul principal al actiunii este de a atrage atentia asupra necesitatii reluarii negocierilor pe pachetul legislativ pentru educatie, care sa cuprinda, pe langa Legea invatamantului preuniversitar si Statutul personalului din invatamant si Legea salarizarii personalului din invatamant.

Totodata, reprezentantii sindicalistilor sustin ca actiunea este un protest fata de modul in care s-a semnat Pactul National pentru Educatie, “fara consultarea partenerilor sociali si a societatii civile”. “Nu trebuie uitat ca, de 18 ani, sistemul de invatamant este sufocat de influentele politice (numiri si schimbari de directori si inspectori pe criterii politice, alocari de fonduri in functie de apartenenta sau simpatiile politice). Mai mult, la elaborarea si semnarea Pactului, nu au fost luate in considerare unele revendicari majore ale personalului din invatamant: alocarea unui buget pentru educatie de minimum 6% din PIB, in care sa nu mai fie incluse veniturile proprii, finantarea de la bugetul de stat direct pe unitatea de invatamant, o lege a salarizarii intregului personal din sistem,
mentinerea titularizarii in sistem”
, precizeaza sindicalistii.

Un alt motiv al protestului este operarea de catre Guvern a unei rectificari bugetare negative a bugetului Ministerului Educatiei. Participantii vor manifesta si impotriva intentiei Guvernului Romaniei de a suspenda, pe calea ordonantelor de urgenta, acordarea tichetelor cadou pentru sistemul bugetar si organizarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante din institutiile publice.

“Actiunea noastra de protest se doreste a fi un avertisment dat clasei politice, in sensul ca Federatia Sindicatelor din Invatamant nu va tolera amestecul politicului in procesul educational. Regretam ca nu ii avem alaturi si pe colegii nostri de la celelalte federatii sindicale, pe care dorim sa ii asiguram ca aceasta actiune nu are o conotatie politica si nu este indreptata impotriva Pactului. Federatia noastra s-a mentinut intotdeauna echidistanta fata de partidele politice, neincheind niciodata acorduri sau parteneriate – mai mult sau mai putin ascunse – cu acestea”, precizeaza comunicatul.