stop_fumat.jpgDupă aprecierile Organizaţiei Mondiale A Sănătăţii (OMS), tabagismul este pe cale sa devină principala cauză de morbiditate şi mortalitate din lume. Se apreciază că în prezent există aproximativ 1,2 miliarde de fumători în întreaga lume.

În România peste 30% din populația activă fumează. Iar fumatul omoară peste 33.000 de români în fiecare an, 70% dintre aceștia cu vârste între 35 și 69 de ani. Crește îngrijorător și numărul femeilor care fumătoare, peste 55% dintre acestea având între 15 și 35 de ani, perioada de maximă fertilitate.

Ministerul Sănătății și Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” au inițiat, cu 4 ani în urmă, un program național STOP FUMAT. Programul, susţinut cu ajutorul unei echipe de peste 60 de medici şi psihologi prezenţi la nivel local în peste 20 de oraşe din România îşi propune să ofere persoanelor care fumează platforma unui tratament complet (consiliere psihologică şi tratament medicamentos) conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi care se aplică în toate ţările civilizate ale lumii.

Programul Naţional Stop Fumat include:

– consiliere privind renunţarea la fumat;

– linia telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de Tel Verde);

– accesul la medicamente gratuite.

Contrar percepției generale de până acum legată de faptul că fumatul reprezintă o parte a stilului de viață și o alegere personală, studiile recente demonstrează că dependența de nicotină este asemănătoare cu cea pentru droguri. Nicotina acționează asupra unui anumit receptor nicotinic din creier care are ca efect eliberarea de dopamină asociată cu satisfacția dată de fumat.

Specialiștii sunt implicați în acțiuni de informare și educare a publicului în legatură cu riscurile fumatului asupra sănătăţii, în vederea schimbării percepţiei despre fumat: fumatul este o boală cronică care are nevoie de tratament medical de specialitate.

În timp ce atitudinile sociale, guvernamentale și politice se schimbă în bine, existând astăzi o mai puternică implicare socială împotriva tutunului, este important ca fumătorilor să li se ofere sprijin și să le fie aduse la cunoștință de către medicii lor, noile opțiuni de tratament pentru renunțarea definitivă la fumat.

O soluție ar fi organizarea în cadrul spitalelor publice și private a Cabinetului de consiliere STOP FUMAT și STOP ALCOOL. Aceste cabinete vor asigura asistenţă medico-psihologică specifică fumătorilor şi consumatorilor de alcool internaţi sau din ambulator. Echipa va fi formată din:

– un psiholog clinician angajat cu normă întreagă

– un medic psihiatru + un medic cu specializare în domeniul terapiei tabagismului

– un registrator medical angajat cu normă parţială

Modul de lucru este unul extrem de simplu și eficient. Toţi pacienţii internaţi în spital au notate în foaia de observaţie date despre existenţa consumului de tutun şi alcool. Psihologul va identifica pacienţii care consumă tutun şi alcool și îi va informa despre posibilităţile de consiliere şi tratament ale acestor dependenţe. Pacienţii care doresc aceste servicii, vor primi tratamentul medicamentos de la medic iar consilierea psihologică specifică de la psiholog. După externare, pacientul va continua tratamentul fie în ambulatoriul de specialitate fie la medicul de familie. La intervale de timp prestabilite registratorul medical va contacta (telefonic sau prin email) pacienţii pentru monitorizare.

Studiile de caz realizate confirmă faptul că lucrul în echipă și asigurarea tratamentului medicamentos necesar sunt eficiente și cresc în mod semnificativ șansele de a renunța în mod definitiv la fumat. Dintre pacienții care au încercat să renunțe la fumat, la șase luni din momentul externării mai erau nefumători, „prin voință” 8%, iar cu consiliere minimală și medicație adecvată, cca 47%.

Abordările actuale ale tratamentului dependenţei de tutun se împart în:

– Terapii non-farmacologice (consiliere practică, suport social inclusiv în afara tratamentului)

– Terapii farmacologice (Terapia de substituţie nicotinică cu plasturi, inhalatori tablete masticabile, etc; Terapia cu Antidepresive și Terapia cu Champix (medicament descoperit si dezvoltat de Pfizer conceput special pentru cei care au decis să renunțe la fumat).

Specialiștii implicați în programul STOP FUMAT pot fi contactați la Tel Verde STOPFUMAT la 08008STOPFUMAT (0800878673) (apelabil gratuit doar din rețeaua ROMTELECOM) și la 0213356920 (apelabil din orice rețea, cu tarif normal) sau pe http://www.stopfumat.eu/.