petrea_gabriel_2008.jpgIn perioada 19-22 Septembrie 2008, la Hotelul Piatra Craiului din Paraul Rece, a avut loc Adunarea Generala a Uniunii Nationale a Studentilor din Romania.

In urma sedintei a fost ales noul Consiliul Director dupa cum urmeaza: Gabriel Petrea – Presedinte; Claudiu Neagoe – Secretar General; Ella Bardan – Prim Vicepresedinte; Petru Draghia – Vicepresedinte; Relu Costel Ciubotariu – Vicepresedinte; Victor Cojocaru – Vicepresedinte; Adrian Sterian – Vicepresedinte; Silviu Ionut Dumitrache – Vicepresedinte; Gheorghe Harat – Vicepresedinte.
Totodata s-a decis formarea de 5 noi departamente pentru a facilita indeplinirea obiectivelor federatiei, acestea fiind: Departamentul Programe si Proiecte – Dragos Sorescu, Departamentul Relatii Publice – Florin Ciuca, Departamentul Politici de Tineret – Adriana Baroga, Departamentul Relatii cu Studentii Senatori – Simona Cojocaru, Departamentul Relatii Externe – Mihai Papuc.

La Adunarea Generala, un subiect important a fost discutia pe care UNSR-ul a avut-o cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, in urma caria, MEdCT a refuzat toate propunerile studentilor. Drept urmare, UNSR a hotarat sa organizeze proteste in luna octombrie, prin care va revendica: marirea burselor la nivelul salariului minim pe economie, conceperea si punerea in aplicare a unei legii a practicii, reevaluarea curriculei universitare si corelarea acesteia cu cerintele Uniunii Europene, constructia de noi locuri de cazare pentru studenti, ierarhizarea universitatilor si auditarea urgenta a universitatilor private.

De asemenea s-a discutat despre procesul Bologna si aplicarea Sistemului de Credite Transferabile (ECTS), care are rolul de a facilita mobilitatea studentilor in cadrul aceleasi universitati, universitati diferite din tara sau chiar din afara tarii. Se considera necesar, astfel, un acord bilateral intre universitatii pentru a le oferi studentilor locuri de cazare, dar si pentru a spori interactiunea intre studenti atat din punct de vedere al mentalitatii, educatiei cat si al culturii. In acest sens, UNSR va lansa un proiect de mobilitate interna, bazat pe acorduri bilaterale intre universitati, ce va functiona incepand cu semestrul doi al anului universitar 2008-2009.