Primăria municipiului Galaţi va depune, în perioada următoare, două proiecte în vederea obţinerii de finanţare europeană pentru echipamente IT şi materiale sanitare în unităţile din învăţământul preuniversitar, informează Biroul de presă al instituţiei.

Potrivit sursei citate, elevii şi profesorii pot beneficia de laptopuri, sistem desktop cu monitor, sistem all-in-one, cameră web, cameră web videoconferinţă, proiector, ecran proiecţie, ecran proiecţie perete, tablă interactivă, router wireless, sistem management dispozitive sau tabletă grafică.

Finanţarea achiziţiei echipamentelor IT mobile de tip tabletă pentru uz şcolar se acordă în limita unei valori de 250 euro/tabletă fără TVA pentru uz şcolar, cu abonament lunar la internet pe o perioada de minim 24 luni. Valoarea finanţării nerambursabile este de 98% din cheltuielile eligibile, iar 2% reprezintă rata de cofinanţare eligibilă a solicitantului.

În municipiului Galaţi sunt 48 de unităţi de învăţământ – şcoli, licee şi colegii – cu un număr total de 31.078 de elevi şi 2.012 cadre didactice. Până acum au fost identificaţi circa 6.000 de elevi care au nevoie de tablete, dar necesarul va fi clarificat în următoarele zile, după ce toate unităţile de învăţământ vor transmite datele solicitate.

În plus, Primăria Galaţi doreşte să mai depună o cerere de finanţare în cadrul unui alt apel de proiecte pentru dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat cu echipamente de protecţie medicală de tip măşti de protecţie medicală, dezinfectanţi, combinezoane precum şi alte echipamente de acest tip, cum ar fi aparatură destinată dezinfecţiei şi sterilizării aerului de tipul nebulizatoarelor, necesare pentru a preveni răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Valoarea maximă eligibilă a investiţiilor propuse pentru o unitate de învăţământ preuniversitar de stat nu poate depăşi 250.000 euro. Pentru proiectele finanţate în cadrul apelului, se asigură finanţarea integrală a cheltuielilor eligibile.

Primăria municipiului Galaţi a alocat, înainte de începerea anului şcolar, sumele necesare pentru funcţionarea în bune condiţii a unităţilor de învăţământ, în contextul pandemiei.

Astfel, s-au suplimentat cheltuielile de funcţionare a unităţilor de învăţământ cu suma totală de 5.637.000 lei, pentru achiziţionarea de laptopuri şi camere web necesare derulării activităţii şcolare, precum şi pentru materiale sanitare în vederea combaterii răspândirii COVID-19. Fiecare unitate de învăţământ a avut posibilitatea să solicite pentru fiecare sală de clasă câte un laptop şi o cameră web şi s-au achiziţionat până acum 870 de laptopuri/desktop-uri şi 471 de camere web.

Prin cele două proiecte, Primăria Galaţi doreşte să asigure acces la educaţie în condiţii de siguranţă pentru toţi elevii şi profesorii din învăţământul preuniversitar din municipiul reşedinţă. AGERPRES