Presiunile exercitate asupra membrilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, care au decis boicotarea simulării examenului de evaluare naţională, sunt foarte mari, a declarat George Purcaru, prim vicepreşedinte FSLI. Acesta a precizat că au fost cazuri în care au fost aduşi supraveghetori din afara instituţiei, sau copiii au fost mutaţi în alte unităţi de învăţământ.

„Încerc să dau acum de toţi colegii mei, să vedem exact unde avem acţiunile de boicotare. Presiunile sunt foarte mari din partea inspectoratelor şi la nivelul unităţilor de învăţământ. Am informaţii că la unele şcoli s-au adus din afara şcolii pentru supraveghere, pentru a se desfăşura simularea, şi am informaţii că în alte judeţe au luat copiii şi i-au mutat în altă şcoală. Presiunile exercitate asupra colegilor noştri sunt foarte mari”, a spus Purcaru.

Întrebat ce va face sindicatul după terminarea boicotului, prim vicepreşedintele FSLI a spus că va continua formele de protest, aşa cum a fost stabilit.

Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (IŞMB), a precizat că simularea evaluării naţionale se desfăşoară după programul stabilit în toate unităţile de învăţământ din Capitală. „În toate unităţile de învăţământ din Municipiul Bucureşti unde era programată să se desfăşoare simularea Evaluării Naţionale aceasta se desfăşoară, au fost înlocuiţi (membrii comisiilor – n.r.), s-au găsit soluţii”, a spus Banu.

El a afirmat că în cele câteva şcoli din Capitală în care unii profesori au spus că vor boicota simularea Evaluării Naţionale, membrii din comisie au fost înlocuiţi. „În cele câteva şcoli care au declarat au fost înlocuiţi membrii din comisie şi se desfăşoară normal”, a afirmat inspectorul.

Profesorii din 1.100 de şcoli din 28 de judeţe şi din Bucureşti, afiliaţi Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), vor boicota simularea examenului de evaluare naţională, care are loc în perioada 5-7 martie 2018, a anunţat organizaţia sindicală. Angajaţii din educaţie au recurs la această formă de protest din cauza nemulţumirilor majore şi a lipsei de răspuns din partea Guvernului, dar şi a liderilor celor două camere din Parlamentul României, la solicitările federaţiei.

Solicitările membrilor de sindicat, care au fost transmise Guvernului României şi conducerii celor două camere ale Parlamentului României vizează soluţionarea problemei privind reîncadrarea personalului didactic după intrarea în vigoare a Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; majorarea salarială de la data de 1 martie 2018 să nu fie condiţionată de comasări de unităţi de învăţământ, disponibilizări de personal şi de tăieri ale unor drepturi salariale legale; creşterea costului standard per elev/preşcolar pentru cheltuielile materiale, astfel încât părinţii să nu mai fie nevoiţi să aducă bani de acasă pentru dotarea claselor. AGERPRES