gheorghe falca.jpgIn urma analizei facute la nivel de guvern, s-a decis ca primele patru structuri care sa fie preluate de administratiile locale, in vederea descentralizarii, sa fie educatia, sanatatea, politia locala si agricultura’, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, primarul Aradului,
Gheorghe Falca, secretar executiv al Biroului Permanent al PD-L si presedinte al Asociatiei Municipiilor din Romania. Potrivit sursei citate, principiile de baza ale descentralizarii vizeaza, in primul rand, transferul atributiilor si competentelor de la autoritatile centrale spre autoritatea cea mai apropiata de cetatean, adica primarie, consiliul local, respectiv consiliul judetean.

”Pot spune ca s-au creionat deja primele etape pentru descentralizare, astfel ca in termen de 60 de zile sa se finalizeze cadrul legislativ, din septembrie sa preluam scolile, de la 1 ianuarie 2010 spitalele, iar in partea a doua a anului viitor sa avem politia locala. Iar Consiliul Judetean sa aiba structura de agricultura, tot din toamna. Oricum insa, saptamana viitoare, mai precis marti, vom lua in discutie prima tema, la nivelul Ministerului Educatiei”, a precizat Gheorghe Falca. Edilul sef al Aradului a mai afirmat ca a solicitat ca numirile la conducerea scolilor, liceelor, spitalelor sa fie facute de primari in urma unor concursuri, iar apoi sa fie validate de consiliile locale’.