Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Gigel Paraschiv, a declarat, în timpul festivităţii de deschidere a noului an universitar organizată de Universitatea de Ştiinţele Vieţii din Iaşi, că profesorii nu sunt obligaţi să se vaccineze împotriva COVID-19, dar că sunt rugaţi să facă acest lucru.

„Încerc să dau răspunsul unei întrebări pe care o simt şi care vine aşa, din toate părţile, oare o să ne obligaţi să ne vaccinăm? Nu. Legislaţia din România nu obligă pe nimeni să se vaccineze. Cu atât mai puţin noi, cei de la Ministerul Educaţiei, nu ne putem permite să cerem lucrul acesta, dar putem să vă rugăm să depăşiţi teama şi să vă vaccinaţi tocmai pentru a putea veni aici în campus, pentru a putea merge alături de studenţi în loturile experimentale, pentru a putea merge în laboratoare, pentru a sta aproape de ei, pentru a-i simţi şi pentru a le transmite cunoştinţele pe care le-aţi acumulat”, a spus secretarul de stat Gigel Paraschiv.

În mesajul său, secretarul de stat a mulţumit cadrelor didactice pentru eforturile depuse până acum în timpul pandemiei de COVID-19.

„E un nou început, o restartare, o repornire. Trebuie să ne întoarcem la şcoală. Ştiu că printre noi sunt oameni care din motive medicale, teamă, şi-ar dori să continuăm în online. Am făcut faţă în online un an şi jumătate, ştiu că dumneavoastră încă de anul trecut aţi adus studenţii în campus, activităţile practice le-aţi desfăşurat cu ei în campus, şi sunt convins că fiecare dintre dvs realizaţi cât de important este să priveşti studentul în ochi atunci când i te adresezi, că doar astfel îţi dai seama dacă este alături de tine, dacă te înţelege, dacă participă, dacă rămâne cu ceva din efortul dumneavoastră de a transmite informaţia. Şcoala, şi o spun cu toată responsabilitatea, nu poate fi la cel mai înalt nivel decât dacă interacţionăm, decât dacă îl simţim pe cel căruia ne adresăm”, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Gigel Paraschiv.

Pentru anul universitar 2021-2022, conducerea USV Iaşi a decis ca la toate facultăţile studenţii de la studiile de licenţă, masterat şi doctorat, învăţământ cu frecvenţă, să participe faţă în faţă la cursuri, seminarii şi laboratoare.

La cazarea în căminele USV Iaşi regula de anul acesta a fost ca toţi studenţii care nu sunt vaccinaţi anti-COVID-19 sau nu au trecut prin boală să se testeze rapid în punctele special amenajate în campus. AGERPRES