Cu cateva zile inainte de inceperea noului an scolar, Gimnaziul Privat „Mirona” din Reghin a anuntat ca isi intrerupe cursurile la clasele V-VIII, din cauza lipsei unui sprijin material din partea statului roman.
Vasile Gliga, patronul „Gliga Companies”, care finanteaza scoala, a declarat ca peste 50 de copii care invata in clasele V-VIII sunt nevoiti sa se mute la alte scoli intrucat cursurile gimnaziului vor fi intrerupte. Acesta a spus ca institutia de invatamant este acreditata de Ministerului Educatiei si Cercetarii, functioneaza din anul 2000 si este primul gimnaziu cu program integrat de dans sportiv si limba engleza din Romania.
„Gimnaziul a inregistrat pe parcursul celor opt ani performante atat la invatatura – participari la olimpiade zonale, judete si nationale – dar mai ales la dans sportiv”, a spus Gliga. Acesta a precizat ca Gimnaziul „Mirona” a dat campionii nationali ai Romaniei, laureatii „Blackpool Festival” din Anglia sau cele trei perechi castigatoare ale German Open Championships.

Gliga sustine ca, desi Legea Invatamantului prevede ca institutiile si unitatile de invatamant particulare acreditate pot fi sprijinite de stat, situatia nu este valabila in cazul Gimnaziului Privat „Mirona” din Reghin. „De patru ani solicitam ca din totalul cheltuielilor de 1.200.000 de lei/an, ministerul sa aloce macar banii pentru cadrele didactice, care se ridica la aproximativ 500.000 de lei/an. A facut peste 100 de memorii, dar fara niciun rezultat. Suntem acreditati si deasupra fiecarei catedre din salile de clasa se afla stema Romaniei. Dar acesti copii nu sunt ai Romaniei, pentru ca nici macar cornul si laptele nu-l primesc”, a subliniat Vasile Gliga.

Acesta a precizat ca ceea ce l-a determinat sa intrerupa cursurile la clasele V-VIII a fost recenta discutie purtata cu ministrul Educatiei si Cercetarii, Cristian Adomnitei, care nu i-a dat nicio speranta. „Mi-a zis ca este economie de piata si, daca parintii copiilor sunt de acord sa plateasca, sa tin gimnaziul, iar, daca nu, sa-l inchid. Am crezut ca este suficient daca merg afacerile bine pentru a sustine scoala, dar se pare ca nu este suficient. Speram sa fie modificata legea invatamantului anul viitor ca sa putem relua cursurile”, a accentuat Vasile Gliga.

Acesta a precizat ca, intrucat nu a gasit niciun sprijin la nivel politic, a decis sa se implice in viata publica si ca, probabil, va candida la Parlament. Vasile Gliga a mai spus ca elevii care sunt nevoiti sa se mute la alte scoli se vor putea pregati in continuare la Gimnaziul Privat „Mirona” la dans sportiv, mai ales ca acesta are 10 sali de clasa si cinci sali de sport, care ofera conditii dintre cele mai bune. Glioga a sustinut ca un copil care invata la Gimnaziul Privat „Mirona” plateste o taxa lunara de circa doua sute de lei, bani pentru care i se asigura masa, iar scolarizarea este gratuita fiind finantata de firmele Gliga.