varlaam_gimnaziu.jpgŞcoala „Varlaam Mitropolitul”, aflată sub patronajul spiritual al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a lansat pe 14 aprilie Gimnaziul „Varlaam”. Evenimentul a avut loc în Sala mare a Primăriei Iaşi, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a viceprimarului Mihai Chirica, şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean, Camelia Gavrilă, a reprezentanţilor unităţilor de învăţământ şi a mediului universitar, a echipei didactice şi a părinţilor viitorilor gimnazişti.

Lansarea Gimnaziului „Varlaam” a fost un eveniment mult aşteptat şi îndelung pregătit. Pentru a avea o şcoală este nevoie mai întâi de dorinţă, apoi de vrerea de a duce la capăt o lucrare în folosul copiilor. Unitatea de învăţământ are o curriculă atent pregătită, bazată pe valori creştin ortodoxe şi structurată atent astfel pe principiul inteligenţelor multiple.

În şcoală nu este valorificată doar inteligenţa academică, ci şi inteligenţa emoţională şi cea spirituală. „Şcoala nu este o pepinieră viitori preoţi, de maici sau de călugări, ci se doreşte a fi un pilon activ în educaţia pentru comunitate. Cu ajutorul Celui de Sus, sprijinim educaţia acestor copii şi ne dorim ca, peste ani, să devină oameni pe care comunitatea să se poată baza”, a fost mesajul Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Lansarea Gimnaziului „Varlaam” a fost salutată şi de Camelia Gavrilă, şeful ISJ Iaşi, care a apreciat continuitatea ciclului de învăţământ. „După grădiniţă şi şcoala primară, lansarea acestu gimnaziu a venit ca un lucru firesc, într-un act educaţional complet. Mi-ar plăcea să aud şi de o continuare universitară a studiilor. Am văzut în această şcoală un colectiv centrat pe elev, ale cărui interese sunt atent servite şi respectate”, a punctat Camelia Gavrilă.

Oferta educaţională este constituită astfel încât elevii să aibă acces la cunoaştere, folosind în mod autonom resurse şi strategii de învăţare, să aplice creativ atitudini, abilităţi şi cunoştinţe, să fie în armonie cu sine, cu aproapele şi cu Dumnezeu, să cunoască şi să aplice în viaţă valorile creştine. Viceprimarul Mihai Chirica a apreciat sistemul educaţional de la Şcoala „Varlaam” şi a promis sprijinul complet al administraţie locale.

Gimnaziul „Varlaam” are dotări de excepţie – săli de clasă moderne, laboratoare utilate după ultimele standarde şi o echipă de profesori excepţionali. „Procesul de învăţământ este centrat pe copil, iar educaţia este individualizată. Copilul e învăţat să înveţe prin descoperire, în parteneriat cu cadrele didactice şi prin cooperare cu ceilalţi colegi”, a explicat Cristina Gheorghe, directorul executiv al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul”.

La Gimnaziul „Varlaam” se poate înscrie orice copil, iar părinţii pot sta liniştiţi, deoarece micuţii nu vor urma o educaţie strict religioasă. Echipa gimnaziului reuneşte cadre didactice ale căror rezultate sunt recunoscute. Copiii vor fi îndrumaţi de prof. Cristina Timofte (diriginte/ matematică), Adrian Timofti (istorie), Anamaria Timofti (limba română), Dorin Fiscutean (geografie), Adriana Preotu (biologie), Anca Patrichi (limba engleză), Iustina Gafiţa (limba germană), Demmys Rusu (educaţie fizică), maica Sofronia Rădulescu (comunicare şi dezvoltare personală), maica Nectaria Militaru (religie), Marinel Şerban (informatică) şi Simona Popa (educaţie muzicală).