Peste 7.000 de membri ai Sindicatului „Şcoala Prahovei” au intrat, luni, în grevă de avertisment, cadrele didactice purtând banderole albe pe braţ în timpul cursurilor. Potrivit liderului Sindicatului „Şcoala Prahovei”, Ion Duţă, aproximativ 7.300 de membri ai acestui sindicat, cadre didactice, nedidactice şi personal auxiliar, se vor afla timp de trei zile în grevă de avertisment, fără ca procesul de învăţământ să fie afectat.

„Dăm un semnal prin purtarea unor banderole albe pe braţ timp de trei zile pentru cinci solicitări cu termene precise. Procesul de învăţământ nu se întrerupe. Urmează alte forme de protest graduale”, a declarat Duţă.

Sindicaliştii cer alocarea, începând cu anul 2014, a minimum 6% din PIB pentru educaţie şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ, din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public, modificarea Legii educaţiei naţionale – reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ şi gradul didactic I, decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice să se facă de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei Naţionale, introducerea prevederilor Legii nr. 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic, reintroducerea sporului de doctorat, posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puţin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei, acordarea gradaţiei de merit pentru personalul didactic auxiliar, introducerea posibilităţii dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanţare de la bugetul de stat – adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50%, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de 2:1, depolitizarea învăţământului şi regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor.

Preşedintele Sindicatului „Şcoala Prahovei” a precizat că această grevă de avertisment va fi urmată şi de alte forme de protest, respectiv depunerea de scrisori la parlamentari de Prahova şi la partidele politice şi pichetarea Prefecturii Prahova. AGERPRES