greva_japoneza.jpgProfesorii clujeni din învăţământul preuniversitar au protestat, marţi, faţă de asumarea de către Guvern a Codului Muncii printr-o grevă japoneză. Ei au ales de data aceasta să înlocuiască banderola albă cu insignele Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Cluj, pe care le-au purtar în piept, fără să întrerupă cursurile.

„Pe lângă mărţişoare, profesorii, vor purta azi în piept şi sigla sindicatului. (…) SLIPC a decis să îşi exprime protestul faţă de asumarea răspunderii Guvernului pe Codul Muncii prin declanşarea unei greve japoneze care nu va perturba procesul educativ. Este o formă de protest fără întreruperea activităţii”, a declarat, marţi, preşedinta SLIPC, Lucia Cojocaru.

Aceasta a explicat că unele dintre noile prevederi ale Codului Muncii nu sunt acceptabile, iar cea mai gravă este renunţarea la contractul colectiv de muncă la nivel de ramură. Lucia Cojocaru a explicat că acesta asigura profesorilor nişte drepturi obţinute de sindicate în ani de zile şi care acum vor dispărea. Ea a mai spus că, în octombrie anul trecut, contractul colectiv de muncă la nivel de ramură a expirat şi nu a mai fost semnat altul. „Este un cod foarte liberal şi cred că oamenii încă nu realizează ce-i aşteaptă”, a afirmat Cojocaru. AGERPRES