În toate şcolile din Timiş a fost grevă japoneză, joi, în semn de protest faţă de intenţia Ministerului Educaţiei de a scoate orele de educaţie fizică din orarul elevilor din clasele 0 – III, ceea ce ar afecta în jur de două sute de profesori de specialitate din judeţ.

„Este vorba despre o stare de nemulţumire latentă, care a răbufnit acum, când există un proiect de hotărâre prin care ministerul a dorit să scoată orele de educaţie fizică de la clasele 0 – III. De fapt, s-ar fi găsit o alternativă, în sensul ca orele să le fie reincluse în obligaţii învăţătorilor, dar acest lucru ar presupune ca două sute de profesori de sport din judeţul Timiş să rămână fără ore şi să ajungă şomeri„, a declarat liderul filialei Timiş a Sindicatului „Spiru Haret”, Virgil Popescu. El a adăugat că nemulţumiri sunt mai multe în rândul cadrelor didactice, inclusiv neacordarea unor sporuri pentru condiţii de muncă.

Liderul sindical a mai spus că aşteaptă un răspuns „ferm” al ministrului Ecaterina Andronescu, în funcţie de care se va decide dacă acţiunile de protest ale dascălilor vor continua. „Între timp am aflat că, de fapt, această intenţie de tăiere a orelor de educaţie fizică era o problemă cunoscută la nivelul superior al ministerului şi s-a dovedit, încă o dată, că minciuna are picioare scurte”, a menţionat Virgil Popescu.

Profesorii au purtat joi banderole albe pe braţe în zeci de şcoli din judeţul Arad, în semn de protest faţă de intenţia Ministerului Educaţiei de a scoate orele de educaţie fizică şi sport de la clasa pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a, iar liderii Sindicatului Democrat din Învăţământ (SDI) Arad cer să se renunţe la această intenţie.

Preşedintele SDI Arad, Dănuţ Ieneşescu, a declarat „în zeci de şcoli din judeţ, profesorii de Educaţie fizică şi sport, susţinuţi de colegi membri ai sindicatului, au purtat banderole albe în semn de protest faţă de intenţia Ministerului Educaţiei de a modifica planurile cadru pentru învăţământul primar”.

„Nu putem accepta scoaterea orelor de sport de la clasele pregătitoare, I şi a II-a, cerem ministerului să renunţe la această intenţie. Am avut o discuţie cu peste 20 de profesori de sport din judeţ, sindicatul îi susţine în demersul lor, mai ales că s-ar încălca Legea Educaţiei Naţionale, adică Legea 1/2011. În plus, avem datoria de a încuraja comportamentul sportiv la copii, acest lucru se întâmplă peste tot în lume”, a spus Dănuţ Ieneşescu. Potrivit sursei citate, protestul cu banderole albe „a avut loc fără să se perturbe procesul instructiv educativ” şi va continua în zilele următoare. AGERPRES