greva_profesori.jpgZeci de cadre didactice de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din municipiul Botoşani au întrerupt cursurile joi dimineaţă timp de o oră în semn de protest faţă de neplata salariilor şi de lipsa perspectivei plăţii imediate a drepturilor salariale. Profesorii au refuzat să meargă la clase între orele 9.00 şi 10.00 pe motiv că deşi ziua de plată a salariului a fost pe 9 martie, ei nu au primit încă banii aferenţi lunii februarie.

„Noi avem ziua de salarii ieri (n.r.- miercuri). Am constatat că acest lucru nu s-a întâmplat şi, gândindu-ne la ce s-a întâmplat luna trecută, astăzi la a doua oră a fost grevă spontană. Profesorii nu au predat”, a afirmat liderul sindical din Colegiul „Mihai Eminescu”, Alina Voinea Axinte. Tot joi dimineaţă, cadrele didactice de la Colegiul Naţional „AT Laurian” au declanşat o grevă spontană, determinată, de asemenea, de neplata salariilor.

Profesorii au întârziat la cursuri timp de zece minute, după ce iniţial au vrut să întrerupă complet activitatea. Cadrele didactice de la cele două unităţi de învăţământ intenţionează ca începând de luni să blocheze întreaga activitate şcolară. Cadrele didactice din judeţul Botoşani nu pot beneficia de salariile integrale pentru luna februarie din cauza bugetelor insuficiente ale administraţiilor locale. Situaţia a apărut ca urmare a acordării în primele două luni a unor drepturi salariale neprevăzute în bugetul pentru anul în curs, după ce sindicatele au câştigat în instanţă procese pentru reîncadrarea pe post. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, Alexandrina Ada Macovei, susţine că problema, în momentul de faţă, nu are soluţie, deşi una dintre propuneri a fost redistribuirea fondurilor din trimestrul al II-lea în trimestrul I.


„La această dată nu este nicio şansă ca profesorii să primească salariile integral. Demersurile Inspectoratului Şcolar nu au fost înţelese de la început. Ceea ce am vrut să evităm se produce”, a declarat joi, pentru AGERPRES, Macovei. Fondul de salarii pentru luna februarie este de 10 milioane de lei, iar autorităţile locale dispun, în acest moment, de doar circa 3 milioane de lei. Direcţia Generală a Finanţelor Publice Botoşani a solicitat un acord de la Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Educaţiei pentru a lua banii din trimestrul doi, astfel încât să fie achitate toate drepturile salariale ale profesorilor. AGERPRES