profesori dinu lipatti.jpgCadrele didactice de la Liceul „Dinu Lipatti” din Piteşti, care au întrerupt din nou lucrul luni, nemulţumite că nu şi-au primit încă salariile pe luna septembrie, după ce au protestat din acelaşi motiv şi pe 15 octombrie, aşteaptă o soluţie din partea Ministerului Educaţiei pentru a ieşi din grevă.

Primarul municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, a avut luni o întâlnire cu profesorii care au refuzat să mai intre la ore şi le-a transmis că administraţia locală nu poate, din punct de vedere legal, să le completeze fondul de salarii cu bani transferaţi de la un alt centru bugetar, aşa cum propusese inspectorul şcolar general, Gabriel Bratu.

„Rezolvarea acestui impas nu depinde de noi, de administraţia locală. Acest lucru depinde de precizările care vor veni laboratorului legislaţiei speciale din cadrul ministerului. Pentru că acolo trebuie precizat care sunt situaţiile excepţionale în care se pot depăşi standardele de cost pe elev, aşa cum este situaţia aici”, a explicat Pendiuc.


În opinia primarului, soluţia propusă de inspectorul şcolar general nu ar duce decât la o încălcare a legii. „Dacă am face aşa cum a propus inspectorul şcolar general, ar fi deturnare de fonduri, cu consecinţele penale care decurg de aici. Iar cel care ar răspunde ar fi primarul”, a susţinut Tudor Pendiuc. La întâlnirea cu primarul municipiului Piteşti, cadrele didactice şi-au declarat hotărârea de a continua greva spontană până când îşi vor primi salariile restante.


Profesorii de la Liceul „Dinu Lipatti” au întrerupt prima dată lucrul pe 15 octombrie, când au participat, alături de angajaţi ai mai multor unităţi de învăţământ din Piteşti, la un miting spontan desfăşurat la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş. Ulterior, o parte dintre ei au plecat la Bucureşti, pentru a se alătura celor care protestau la sediul Ministerului Educaţiei. După încheierea protestului din 15 octombrie, inspectorul şcolar general, Gabriel Bratu, a anunţat că singura situaţie reală care putea provoca nemulţumire era cea de la Liceul „Dinu Lipatti”, dar că problema a fost rezolvată.


„A fost o oarecare inadvertenţă, Primăria nu a înţeles că poate transfera, acolo unde este deficit de fonduri, bani de la alte unităţi de învăţământ în care există surplus. Vor fi transferaţi bani de la Colegiul ‘Zinca Golescu’ şi salariile vor fi plătite până luni”, a declarat atunci inspectorul şcolar general. AGERPRES