Guvernul a aprobat miercuri un memorandum referitor la negocierea unui împrumut de 200 de milioane de euro cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) privind învăţământul secundar.

„Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, Raportul negocierii Acordului de împrumut dintre România şi BIRD în vederea implementării Proiectului privind învăţământul secundar. De asemenea, Ministrul Finanţelor Publice a fost împuternicit să semneze textul negociat al Acordului de împrumut. După semnare, Acordul va fi supus ratificării în Parlament. Acordul prevede acordarea, de către BIRD, a unui împrumut cu o valoare de 200 milioane de euro, pe o perioadă de 20 de ani, rambursabil într-o singură tranşă, la 1 noiembrie 2034, cu o dobândă EURIBOR la şase luni, plus marja variabilă. Perioada de implementare a Proiectului va fi de circa şapte ani, data limită de tragere a sumelor împrumutului este de 31 decembrie 2022”, informează Biroul de presă al Executivului.

Proiectul privind învăţământul secundar finanţat prin Acord vizează stimularea absolvenţilor de învăţământ secundar superior (liceu) de a-şi continua studiile în învăţământul terţiar (învăţământ superior sau alte forme de învăţământ postliceal), potrivit aceleiaşi surse.

„Proiectul va sprijini programul educaţional naţional prin intervenţii la nivelul şcolilor (asigurarea de granturi, ore de remediere şi tutoriat, consiliere, meditaţii, activităţi extracurriculare etc.), intervenţii sistemice (revizuiri ale programei şcolare, formarea cadrelor didactice, îmbunătăţirea condiţiilor de predare etc.), precum şi intervenţii la nivelul universităţilor şi programe de vară, vizând sprijinirea studenţilor cu risc de abandon”, arată Guvernul. AGERPRES