Guvernul a aprobat, in sedinta de pe 5 martie, o Hotarare privind infiintarea de lectorate de limba romana in strainatate si acordarea unei indemnizatii lunare cadrelor didactice romane care vor preda limba, literatura si civilizatia romaneasca in cadrul acestor lectorate.
Prin aprobarea documentului, MECT isi propune sa promoveze predarea limbii, literaturii si civilizatiei romanesti in mediul universitar din strainatate si sustinerea platii cadrelor didactice romane nominalizate sa predea, la nivelul salariilor medii platite in mediul universitar de statele din afara Romaniei.

Conform actului normativ, pana in 2012, vor fi infiintate lectorate de limba romana in universitati din 31 de state ale lumii, intre care Africa de Sud, Argentina, Australia, Brazilia, Egipt, Iordania, Kazahstan, Mexic etc. In functie de tarile in care vor sustine cursurile, cadrele didactice vor beneficia de o indemnizatie lunara impozabila de 1000, 1500 sau 2.000 Euro. Pentru profesorii care vor activa in Statele Unite, indemnizatia lunara este de 2.000 USD, impozabili. De asemenea, sunt suportate in valoare de 100 Euro, respectiv 500 USD/lunar costurile pentru telefon, fax, xerox, achizitionarea de articole de birotica sau carti si transport intern. Fondurile prevazute pentru toate aceste cheltuieli sunt platite de catre Institutul Limbii Romane, din bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului.